Uit diverse onderzoeken blijkt dat verladers en vervoerders echt wel bereid zijn om te investeren in ICT om de logistieke processen te verbeteren. En ook om beter gewapend te zijn tegen omvangrijke ketenverstoringen. Maar het valt niet mee om daar goede keuzes in te maken. Versteijnen Logistics was afgelopen jaar ‘best in class’ op het gebied van ketenregie en digitalisering. Hoe maakt managing director Jorn Versteijnen zijn keuzes?
Versteijnen gaat in deze podcast onder leiding van Annemarie Brüning in gesprek met Robbert Janssen. Janssen, als zelfstandige werkzaam voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, is jurylid voor de Top 100 Logistiek Dienstverleners op het gebied van digitalisering. Hoe data driven zijn logistieke bedrijven wat hem betreft? En waar let hij op bij de beoordeling van de vragenlijsten die logistiek dienstverleners invullen?
Beluister de podcastserie UITBLINKERS IN DE LOGISTIEK
Zelf de regie houden
De informatiestromen en connectivity in eigen hand houden. Dat is voor Versteijnen van Versteijnen Logistics het belangrijkst als het gaat om data en digitalisering. De logistiek dienstverlener – vorig jaar op plek 47 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners – heeft daarom zelf de benodigde linkjes tussen applicaties ontwikkeld op een cloud, zodat alles altijd langs hen gaat. Dat uitbesteden is wat hem betreft echt geen optie. “Degene die de API heeft, is de belangrijkste in de keten”, aldus Versteijnen.
'Ga dingen gewoon proberen'
Ook Janssen vindt het slim om zelf de kennis op het gebied van digitalisering in huis te hebben. Door er zelf mee bezig te zijn en het leuk te vinden, ga je waarschijnlijk vaker mee met nieuwe ontwikkelingen. “In de sector zie ik heel vaak dat bedrijven in business cases alles tot achter de komma uitrekenen”, zegt Janssen. “Alles wat gedaan wordt moet in de basis geld opleveren. Dat kan, maar het kan ook gewoon dat je een aantal dingen wilt proberen.”
Tools om CO2 uitstoot zichtbaar te maken
Versteijnen Logistics viel volgens Janssen op in de ranglijst van 2022 omdat ze meerdere platformen combineren en ook platformen van hun klanten veel gebruiken. Bovendien had de logistiek dienstverlener al CO2-tools in gebruik om de uitstoot inzichtelijk te maken. Versteijnen licht in het gesprek toe om welke tools het gaat en hoe die keuze is gemaakt. Bovendien reageren de mannen op een audiofragment dat eerder is opgenomen in het geautomatiseerde Plus-dc in Oss. Daarin vertelt supply chain directeur Rowell Versleijen wat de supermarktketen wel en niet uitbesteed aan logistiek dienstverleners.