Al vroeg liep het vanochtend vol in de beurshallen in Stuttgart. De markt is flink op stoom onder druk van de veranderde visie op warehousing als onmisbare schakel in supply chains. De pandemie heeft de beurs drie jaar lang dicht gehouden. Maar dezelfde pandemie leerde de wereld ook dat producten waar enorme vraag naar is, niet altijd onbeperkt beschikbaar zijn. Dat besef – extra aangedikt door oorlogshandelingen en andere verstoringen – maakt dat logistieke organisaties en bedrijven ruimte maken in het budget om te investeren in nieuwe technologie.
Meer dan bescheiden groei verwacht
Standhouders zoals Dematic verklaren dat vorig jaar een recordjaar was voor hun systemen. En ook dat de sector verwacht dat dit jaar een tweecijferige groeiverwachting mogelijk moet zijn. Voor de komende jaren zijn voorspellingen eveneens gunstig. De krappe arbeidsmarkt, de ambities om flink te verduurzamen dragen zeker daar aan bij.
Dat betekent nieuwkomers op de markt en bedrijven die drie jaar geleden nog een bescheiden plek hadden nu prominent aanwezig zijn, met dank aan externe financiers die warehouse- en material handlingtechnologie als een voorlopig stabiele bron van inkomsten zien. Vooral technologie die in het oog loopt, zoals AMR’s (Autonome Mobiele Robots) en AI (Artificial Intelligence) mag zich in grote belangstelling verheugen.
Onderscheidend zijn als beurs en exposanten
Bij iedere zichzelf respecterende beurs horen prijzen en onderscheidingen. Dit keer mochten drie bedrijven een innovatie-award in ontvangst nemen:
Bosch Rexroth voor zijn ActiveShuttle AMR
Sick voor zijn machine-learning pallet classificatiesysteem
Synaos als softwareleverancier voor een intralogistics cloud platform
De komende twee dagen is het nog een drukte van belang in een zomers Stuttgart. Of de bezoekersaantallen van voorgaande jaren worden geëvenaard is onwaarschijnlijk. Maar desondanks zal de LogiMAT zijn faam als broedplaats voor material handling innovatie weer waar gaan maken.