Een ERP-systeem voor uw logistiek bedrijf?

Een ERP-systeem voor uw logistiek bedrijf?

Wanneer de zaken goed gaan zal iedere ondernemer in de logistiek op het punt komen dat een ERP-systeem niet langer een keuze is, maar noodzakelijk wordt. De meeste logistieke bedrijven hebben natuurlijk al één of meerdere programma's in gebruik. Al is het voor sommige bedrijven nog steeds een simpele boekhoudsoftware of een uitgebreider systeem om het magazijn mee te beheren. Om het maximale uit de automatisering van het bedrijf te halen is een ERP de volgende logische stap. Een artikel van Olav Harmelwaard, software consultant bij Software Informatie.

Het juiste ERP-systeem vinden voor de logistieke sector is geen eenvoudig proces. Er zijn verschillende factoren die van cruciaal belang zijn voor het vinden van de leverancier die past bij de toekomstvisie van het bedrijf.

Eén leverancier of 'best of breed'-oplossing

Er zijn twee manieren voor het ontwikkelen van een sectorspecifiek ERP-systeem. Men kan ervoor kiezen om één leverancier het systeem te laten ontwikkelen. Daarnaast kunnen meerdere leveranciers worden ingeschakeld om te leveren waar zij in zijn gespecialiseerd. Afhankelijk van hoe niche de bedrijfsprocessen zijn kan men hier een keuze in maken.

Een leverancier die alle software ontwikkelt is de beste keuze wanneer er binnen een bedrijf weinig of geen uitzonderlijke werkprocessen plaatsvinden. Een ERP-leverancier dat zich specialiseert in een sector kan vaak standaard modules leveren die nodig zijn voor die sector en indien nodig met een aantal kleine aanpassingen of aanvullingen.

Lees ook
Stapsgewijs naar een nieuw ERP – zo hou je het overzicht

Een combinatie van leveranciers, of een zogeheten ‘best of breed’-oplossing, is de beste keuze wanneer een systeem zulke specifieke eisen stelt dat één enkele leverancier dit onmogelijk kan leveren. Hierbij krijgt men de sterkste modules maar deze moeten nog wel allemaal met elkaar worden geïntegreerd, wat een hoop tijd en geld kost.

Een ERP-leverancier voor jouw sector

Logistieke bedrijven die op zoek zijn naar bedrijfssoftware worden sterk aangeraden om een leverancier te zoeken die ervaring heeft in de sector. Een ERP-systeem is een dusdanig belangrijk onderdeel van een organisatie dat u geen risico wilt lopen op beginnersfouten. Een leverancier die al eerder systemen heeft ingericht voor soortgelijke bedrijven is bekend met de benodigdheden en valkuilen en zal dus geen onnodige steken laten vallen.

ERP-leveranciers voor de logistiek zijn bekend met alle aspecten van bedrijven binnen deze sector. Zij begrijpen de wensen en eisen van een logistieke onderneming. Tegelijkertijd zullen zij meedenken tijdens het implementatieproces. De ervaring van eerdere implementaties speelt hier grote parten. Niet iedere ondernemer is bekend met alle mogelijkheden die er zijn en dat is waar de ware kracht van een sectorspecifieke leverancier naar voren komt. Deze kan advies geven over aanvullende functionaliteiten die in eerdere implementaties hun waarde hebben bewezen of in samenspraak een eerder gebruikte functionaliteit toespitsen op het bedrijf.

Handige modules en functionaliteiten

De meeste ERP-leveranciers die bekend zijn met de logistieke sector beschikken over modules voor bijvoorbeeld warehouse management, supply chain management of transport management. Het verschil per leverancier zit voornamelijk in hoe uitgebreid deze modules zijn en waar de focus op is gelegd.

Naast deze sector gerelateerde modules zijn er ook andere modules die met behulp van consultants van een ERP-leverancier specifiek voor de logistiek kunnen worden ingericht. Een voorbeeld daarvan is de business intelligence (BI) module.

Business intelligence voor de logistiek sector

De business intelligence modules die ERP-leveranciers aanbieden verschillen enorm. De standaard modules beschikken over dashboards die in real-time gegevens bijhouden en functionaliteiten voor het opstellen van rapporten. De mogelijkheden van BI zijn echter oneindig en daarom lastig te bevatten.

Het is per bedrijf verschillend wat men te weten wil komen met behulp van BI. Het ene bedrijf wil weten hoe lang het duurt voordat een order bij een klant wordt geleverd terwijl een ander gegevens wilt analyseren over speciale seizoensgebonden producten.

De inzichten die de software kan bieden is afhankelijk van de gegevens die men zelf verzamelt. Naast de gegevens uit het eigen ERP systeem kunnen ook externe bronnen worden gebruikt voor het vergaren van data. Consultants die zich specialiseren in de logistieke sector kunnen bedrijven hierin wegwijs maken.

Een ERP-systeem voor de logistiek

Wilt u meer informatie over ERP-systemen voor de logistieke sector? Dan kunt u terecht op www.erpoverzicht.nl. Hier vindt u alles over leveranciers, systemen, praktijkvoorbeelden en andere informatie over ERP voor de logistieke sector.

Dit artikel is gesponsord door ERP Overzicht.nl  

eLogiq: de toekomst van warehouse analytics

eLogiq: de toekomst van warehouse analytics

"In de intralogistiek is het essentieel om inzicht te hebben in magazijnprocessen om efficiëntie te verhogen en kosten te beheersen," vertelt Managing director Bryan Beutels van Element Logic. Daarom ontwikkelde zijn bedrijf eLogiq, een geavanceerde tool die werkt als een extensie van de installatie. eLogiq helpt je automatische magazijnen slimmer in te richten.

De uitdagingen van warehouse-operaties

De uitdagingen van warehouse-operaties

Warehouses zijn een belangrijk onderdeel van moderne supply chains. Ze zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat goederen efficiënt, effectief en op tijd de klanten bereiken. Toch zijn een hoop van deze locaties toe aan vernieuwing. Om echt effectieve operaties te garanderen en om een belangrijke schakel te blijven zijn er meer investeringen en middelen nodig.

"Automatisering brengt efficiëntie, veiligheid en extra armslag."

Fabory optimaliseert bulkopslag met STILL

Fabory, specialist in bevestigingsmaterialen, heeft de bulkopslag in Tilburg geautomatiseerd. Het nieuwe magazijn zorgt voor een hogere efficiëntie, meer veiligheid en een grotere flexibiliteit op piekmomenten. Het succes smaakt naar verdere mechanisatie binnen de intralogistiek.

Waarom All4Trade Slimstock koos voor voorraadbeheer

Waarom All4Trade Slimstock koos voor voorraadbeheer

De wereld van Arabische en Perzische producten wint steeds meer terrein in Europa. Dankzij deze groeiende vraag is All4Trade uitgegroeid tot Europa's grootste importeur en exporteur van Arabische en Perzische levensmiddelen uit het Midden-Oosten. Om het voorraadbeheer te professionaliseren, heeft All4Trade gekozen voor samenwerking met Slimstock. "Vanaf het eerste contact was er een positieve indruk", aldus Sermed al Asadi, COO van All4Trade.