Wanneer u plaats te kort komt in uw magazijn, heeft u enkele opties. U kan er voor kiezen om extra opslagruimte bij te bouwen aan uw huidig magazijn. Indien u niet genoeg grond ter beschikking hebt, kan u uw magazijn verhuizen naar een andere locatie. Dit zorgt voor heel wat zware kosten en is praktisch gezien ook niet de meest handige oplossing.
Er is echter ook een derde optie. U kunt ook kiezen voor een efficiëntere oplossing binnen uw huidig magazijn. Tegenwoordig zijn er heel wat opslagsystemen waarmee u de mogelijkheid hebt om tot 90 procent plaats te besparen in uw bestaande ruimte.
Vaak moet u geen extra opslagruimte bouwen of aankopen. Meestal blijken er veel mogelijkheden te zijn binnen uw bestaand magazijn. Door uw opslag zodanig te optimaliseren kan u veel plaats besparen. Dit kan u doen door bijvoorbeeld andere opslagsystemen in te zetten. Denk daarbij aan het gebruik van schuifladenkasten, in plaats van stellingen met legborden. Bij een legbordstelling is er altijd grijpruimte tussen het product en het legbord. Met schuiflades wordt de kastruimte 100 procent benut, zonder dat u 'lucht opslaat'. Bovendien kunnen verschillende artikelen overzichtelijk achter elkaar bewaard worden.
Verticale liftsystemen
Met schuifladen realiseert u al veel plaatswinst in uw magazijn. U kan echter nog een stapje verder gaan door de hoogte van uw gebouw te gebruiken en verticale opslag in te zetten. Dit kan u doen met verticale liftsystemen. In de meeste magazijnen worden de bovenste meters momenteel toch niet volledig gebruikt. Een verticale lift kan tot zelfs 20 meter hoog zijn. Daardoor kan er in de hoogte heel wat magazijnruimte gewonnen worden. Omdat het materiaal verticaal opgeslagen wordt, is er maar een klein grondoppervlak nodig. Wanneer u materiaal in een verticale lift opslaat, komt er dus meer plaats vrij in uw magazijn.
De verticale liften van Modula registreren zelfs de hoogte van het materiaal dat in de lift gestoken wordt. De lift weet daardoor perfect hoe veel plaats elke lade nodig heeft. De lades worden dan zo dicht mogelijk tegen elkaar opgeborgen. Enkel de ruimte die nodig is, wordt gebruikt. Zo kunnen er meer lades en dus meer materiaal opgeslagen worden in de lift.
Minder grondoppervlak nodig
Grond is duur en het spreekt voor zich dat uw magazijn kostenefficiënter wordt naarmate het minder grondoppervlak in beslag neemt. Dankzij efficiënte opslagsystemen kan u dus kostbare grond besparen. Of u kan het gewonnen grondoppervlak inzetten voor activiteiten die u geld opleveren, zoals sales of showroomruimte.
Lasaulec koos bijvoorbeeld voor verticale liften in hun magazijn. Daarmee konden zij meer dan 90% plaats besparen. Het legbordenmagazijn van 3 verdiepingen nam 1700 m² in beslag en werd vervangen door 8 verticale Modula liften van 9 meter hoog. De liften nemen samen slechts 150 m² oppervlak in beslag. Het materiaal dat op de legbordstellen werd opgeslagen, zit nu in de verticale liften. Een grondoppervlakte van 1.700 m² werd dus gereduceerd tot 150 m². Daardoor is er nu plaats voor nieuw materiaal, zonder dat het magazijn vergoot moest worden.
Bespaar op opslagsystemen
Hebt u momenteel niet de mogelijkheid om grote reorganisaties te doen in uw magazijn? Bespaar dan plaats door uw huidige stellingen te optimaliseren. Bij traditionele magazijnstellingen is er vaak verlies van ruimte omdat er zich heel wat lucht bevindt tussen de producten en het pallet er boven. Dit kan je makkelijk oplossen met de Storeganizer.
Dit innovatief opslagsysteem met verticale textielvakken zorgt voor een optimale opslagcapaciteit zowel in de hoogte als in de diepte. Het zorgt ervoor dat de gebruikers kleine goederen efficiënt kunnen opslaan in hangende locaties. Zo bespaart u veel ruimte en kan je de kubieke meters in uw rekken optimaal benutten.
Uit een recente en onafhankelijke studie blijkt dat Storeganizer minstens 38 procent bespaart op bruikbare opslagruimte en dat het orderpicken 42 procent minder tijd in beslag neemt. Bovendien kan een Storeganizer op maat gemaakt worden om zo veel mogelijk de hoogte en diepte in uw palletstellingen te benutten.
Dit artikel is gesponsord door Vanas Engineering.