Koen Boelhouwers van bbn adviseurs vertelt over het belang van de juiste keuzes op het gebied van bedrijfshuisvesting: “Operationeel worden elke dag keuzes gemaakt om kosten-efficiënt te opereren en CO2-uitstoot te minimaliseren. Steeds meer bedrijven zijn hier actief mee bezig. Maar heb je er al bij stilgestaan dat bij de nieuwbouw-realisatie of renovatie van huisvesting ook een enorme CO2-impact ontstaat door de milieu-impact van bouwmaterialen? Dat geldt ook voor de keuze van het energieconcept en de energie-efficiency gedurende de levensduur. De keuze voor huisvesting maak je voor de lange termijn en vergt een langetermijnvisie.” Belangrijk dus dat die keuzes toekomstbestendig zijn. Dit vereist een goede business case.
Voldoen aan regelgeving
Koens collega, Jeroen Diks, wijst op de veranderingen in regelgeving. “Wij helpen bedrijven om voorop te lopen als het gaat om voldoen aan de CO2-regelgeving. Zeker met grote projecten – denk bijvoorbeeld aan een nieuw distributiecentrum of nieuwe productielocatie – kunnen grote stappen worden gezet. Het is van belang om in de bedrijfshuisvesting met je tijd mee te gaan. Dat zie je bijvoorbeeld in de recente BREEAM-update, waarin CO2-reductie van materialen en energie-efficiency een nog prominentere rol heeft gekregen.”
Inzicht vanaf het vroegste stadium
Om de juiste keuzes te maken in een huisvestingsproject, moet je al in een vroeg stadium helderheid hebben over de investeringskosten en CO2-impact. Koen: “Bij bbn adviseurs werken we met drie pijlers. Ten eerste kijken we naar een goede businesscase – CO2-reductie is namelijk ook financieel interessant. Ten tweede helpen we opdrachtgevers met planontwikkeling; denk aan de uitwerking van het ontwerp en verkrijgen van vergunningen. En tot slot ontzorgen we opdrachtgevers ook in de bouwfase en gebruiksfase.”
“Onze ervaring is dat we aan de voorkant, vanaf de eerste ideeën, al veel kunnen uitrekenen,” vult Jeroen aan. “De bouw- en investeringskosten en ook energie en milieu-impact van materialen inzichtelijk krijgen zonder dat je een heel ontwerp moet maken. Zo kunnen bij een grootschalig huisvestingsproject concrete stappen in de juiste volgorde gezet worden om mee te gaan in de ontwikkelingen op het gebied van regelgeving.”
Een CO2-neutraal bedrijfspand? Het kan!
bbn weet dat CO2-neutrale bedrijfshuisvesting geen toekomstmuziek is. Veel bedrijven prediken duurzaamheid, maar CO2-neutraal blijkt vaak een te hoge ambitie. Het viel ons tegen hoe weinig keuze er was aan CO2-neutrale kantoren. Het alternatief was om zelf onze verantwoordelijkheid te nemen. Dat hebben we gedaan, onder het motto ‘practice what you preach’.
In 2024 is de kantoorlocatie in Houten in samenwerking met de eigenaar geheel opgewaardeerd naar een CO₂-neutrale werkomgeving met tal van aanvullende duurzame ambities. Diverse adviseurs van bbn hebben een bijdrage geleverd aan dit project.
Het bestaande gebouw werd hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van duurzame energiebronnen. Met PCM ‘warmteaccu’s’ wordt de warmte opgeslagen in plafonds – dat voorkomt oververhitting en bespaart veel energie. Verder wordt gebouwgebonden en gebruiksgebonden energie volledig zelf opgewekt.
Ook hebben we gekozen voor materialen met een lage CO2-impact, zoals hout, gerecyclede materialen en beton met geoptimaliseerde samenstellingen. Het resultaat is een duurzaam kantoorgebouw dat in gebruik netto 0 kg CO2 uitstoot.
Dit artikel is gesponsord door bbn adviseurs.