GXO begint met uitrollen robotisering - dit zijn de plannen VIDEO

GXO begint met uitrollen robotisering - dit zijn de plannen VIDEO

Het is niet de vraag of, maar wanneer en hoe robotisering zijn intrede doet; zeker in de warehouses van logistiek dienstverleners die grote, wereldwijde verladers bedienen. GXO is daar een uitstekend voorbeeld van met tweehonderd verschillende proefopstellingen. Komende maanden gaan de eerste grote projecten in Nederland live.

“Eigenlijk is voor iedere opdrachtgever wel een geautomatiseerde toepassing te verzinnen”, vindt Steve Wiersma, sinds vorig jaar verantwoordelijk voor business development bij GXO in Nederland en België. “Verladers waar wij voor werken zoeken naar de volgende oplossing in flexibiliteit, snel kunnen op- en afschalen bijvoorbeeld. En ook in kosten, zoals in verschillende financieringsvormen. Het is eigenlijk nooit dat er geen robotoplossing beschikbaar is, alleen niet alles is geschikt.”

GXO heeft veel multinationals als klant, actief op meerdere plekken in de wereld. Overal willen ze dezelfde soort dienst en service kunnen afnemen. Volgens Wiersma zijn dat de partners waarmee het interessant is om voor langere tijd – en ook vastgelegd in contracten – automatiseringsprojecten op te starten. “Steeds interessanter eigenlijk, omdat ook klanten de druk van schaarse arbeidsmarkt ondervinden.”

Dit voorjaar nog twee grote projecten live

Daarom is automatisering van logistieke processen in toenemende mate een onderdeel van het onderscheidend vermogen waarmee GXO zich wil profileren. Om die reden test GXO op dit moment meer dan tweehonderd verschillende automatiseringsoplossingen wereldwijd, van klein tot groot en van verschillenden aanbieders. “We implementeren alleen als na uitgebreid testen er van overtuigd zijn dat deze oplossing van toegevoegde waarde is.”
Deze maand nog gaat een project met Lowpads AMR robots van Eurotec live in Nieuwegein voor verplaatsing van dolly’s in een gekoeld dc. Tot en met juni loopt dit project, waarmee al uitvoerig is getest. Eind deze maand in Venray gaan tientallen cobots van 6 Rivers in een fashion dc aan het werk, samen met de orderpickers zoals cobots dat behoren te doen. Daar is elders al ervaring mee opgedaan, Nederland neemt dat nu over. Mede daardoor is GXO de grootste klant inmiddels van robotleverancier 6 Rivers.

Thomas Thans
Thomas Thans

“We hebben hier een uitvoerige tender op gedaan, de business case met 6 Rivers kwam als beste uit de bus en is daarmee nu onze preferred supplier op dit specifieke onderdeel. We hebben een goede interface gemaakt en nu ook een goede onderhandelingspositie”, zegt Thomas Thans, inmiddels vier jaar werkzaam als manager voor innovatieprojecten met robotisering in warehouses bij GXO.

Korte leadtimes leiden mede tot keuze voor AMR

Thans: “Waarom zoveel focus op AMR? Binnen GXO leggen we de nadruk op flexibiliteit voor als er wat verandert in het orderprofiel of in de layout bijvoorbeeld. En schaalbaarheid, snel capaciteit kunnen toevoegen. Verder redundantie voor het moment dat een robot uitvalt; dan wil je snel weer door met de andere robots. De focus op AMR en cobots biedt veel efficiëntie en flexibiliteit voor onze klanten. We besteden daarbij veel aandacht aan de interactie tussen cobots en onze mensen door middel van training.”

Leadtimes van AMR zijn soms de helft van andere automatisering in warehouses”

Thans wijst ook op de leadtimes om robotisering ingevoerd te krijgen. Bij grote miniloads of hoogbouwmagazijnen ligt dat volgens hem al snel meer dan een jaar voor er gebouwd kan worden. Met AMR’s kan dat binnen de helft van de tijd.

Meerder projecten waaronder Autostore

Nog een derde project is dit jaar in aantocht, dat zal later dit jaar gebeuren op een site van GXO in Haps. Swisslog/Kuka zal daar een Carrystar systeem neer zetten. Dat is een combinatie van een layerpick robot die gevoed wordt middels pallettransport via AGV’s. Daarmee worden outbound pallets samengesteld. Samen met Swisslog denkt GXO ook na over toepassing van Autostore, een systeem waar diverse logistiek dienstverleners al wel ervaring mee hebben opgedaan. GXO heeft wat dat betreft andere keuzes gemaakt.
Verder loopt er de komende anderhalf jaar een proefproject samen met Knapp in Tilburg met een piecepick robot, in combinatie met een pocketsorter. De eerste robotcel is nu in bedrijf, waarmee een volgende fase is gestart. De afronding van dit project komt in zicht, maar zal nog niet dit jaar in volle omvang realiteit worden.

Steve Wiersma
Steve Wiersma

Technologisch is er altijd wel oplossing beschikbaar

“Of er projecten zijn die het niet halen? Zeker komt dat voor als je tweehonderd pilots opstart”, zegt Wiersma. “Vaak is dat geen technologie issue. Soms krijgen we het niet werkend met de scope van de klant. Die heeft zo’n oplossing nu nog niet nodig. De testresultaten vallen weleens tegen, dat gebeurt ook. Verder is het zo, dat leveranciers van oplossingen er in moeten geloven en bereid moeten zijn daarin te investeren. Zij maken soms een andere keuze. Of ze kunnen niet wereldwijd ondersteunen.”
In alle gesprekken met klanten komt automatisering op tafel. Wiersma ziet wel verschillen. “Soms is het heel erg aanwezig om volledig automatisch te kunnen draaien in het magazijn, soms is het maar een klein onderdeel voor één merk of voor één kanaal. Maar het komt altijd ter sprake en is ook eigenlijk altijd wel in een bepaalde vorm toepasbaar.”

Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl

Samenwerking levert autonome drones voor magazijninventarisatie

Samenwerking levert autonome drones voor magazijninventarisatie

Zetes Nederland, leverancier van digitale supply chain-oplossingen, en het Eindhovense mobiele roboticabedrijf Avular werken samen aan een innovatieve oplossing voor het efficiënt en autonoom inventariseren van palletvoorraden in magazijnen met behulp van drones.

Bluestar automatiseert magazijn Eindhoven met robotsysteem Exotec

Bluestar automatiseert magazijn Eindhoven met robotsysteem Exotec

BlueStar, een wereldwijde distributeur van technologieën zoals RFID, automatiseert met Exotec de magazijnen in Europa en de Verenigde Staten. Het eerste project is de implementatie van het Skypod-systeem in het EMEA-distributiecentrum in Eindhoven. Dankzij de inzet van robots wordt het verkeer in het magazijn met 60 procent verlaagd en verbetert de ergonomie voor werknemers.

Nicolas Gueuzurian, marketing- en e-commercedirecteur bij Auchan Retail Luxemburg

Slimme robots maken piekperiodes supermarkt Auchan beheersbaar

In het magazijn van supermarkt Auchan in Luxemburg zijn sinds kort 37 slimme Skypod-robots van Exotec aan het werk. Dit robotsysteem verhoogt de snelheid, flexibiliteit en efficiëntie van de e-commerceorderverwerking van de supermarkt flink. De piekperioden, zoals Black Friday, zijn beter beheersbaar en de werkdruk voor medewerkers is verlaagd, waardoor ze zich beter kunnen focussen op klantgerichte taken. "Online boodschappen doen is een zware klus. Onze medewerkers liepen gemiddeld vijftien kilometer per dag en tilden zware gewichten. Daarom besloten we dat we veel verder moesten gaan met technologie", zegt Nicolas Gueuzurian, marketing- en e-commercedirecteur bij Auchan Retail Luxemburg.

Robotisering schurkt aan tegen mensen op de werkvloer

Robotisering schurkt aan tegen mensen op de werkvloer

Ook al gaat het minder hard dan gedacht, robotisering en automatisering hebben in de warehousing een flinke vlucht genomen. Onmiskenbaar heeft de toepassing van nieuwe technologie een behoorlijke impact op de magazijnvloer. Dit zijn de laatste trends volgens Erik Hereijgers.