Onvoorziene piekperiodes? Drie tips om voorbereid te zijn

Onvoorziene piekperiodes? Drie tips om voorbereid te zijn

De seizoenspieken staan altijd al op de agenda van detailhandel en distributiecentra voor levensmiddelen en dranken. Wat kunnen magazijnen doen om voorbereid te zijn op de meer onverwachte pieken?

De pieken van Kerstmis en Pasen zijn elk jaar gemakkelijk te voorspellen, andere pieken in de vraag zijn veel minder voorspelbaar. Exploitanten accepteren dat de verkoop van ijs in de zomer stijgt, en in de winter de vraag naar ijskrabbers toeneemt.

Onverwachte klimaatveranderingen brengen ondernemers echter vaak in de problemen. Vorig jaar zomer maakte eens temeer duidelijk dat bedrijven op hun hoede moeten zijn.

Gebrekkige beschikbaarheid

De zomer van 2018 deed veel weerrecords sneuvelen. Het was een van de warmste, droogste, meest zonnige en langste zomers sinds de start van de weermetingen. De hittegolf resulteerde in een run op bijvoorbeeld ventilatoren en zwembaden. Niet zelden leidde dit tot lege rekken in de winkels.

Toen klanten op social media klaagden over de gebrekkige beschikbaarheid, werd keihard duidelijk dat niet iedere retailer goed is voorbereid op onverwachte toenames in de vraag.

De vraag is dus: Wat kunnen bedrijven doen om de vraag naar hun producten beter te voorspellen? Drie tips:

  1. Verhoog magazijnprestaties met behulp van big data

Inzicht in de operatie en het omzetten van big data in slimme data is een van de belangrijkste aspecten om beter voorbereid te zijn op plotselinge veranderingen in de vraag. Intelligente oplossingen bieden add-on analysemogelijkheden en business intelligence. Het weer kan weliswaar niet worden voorspeld of beïnvloed, maar wie dit jaar de juiste gegevens verzamelt, kan volgend jaar voorspellen wat zijn klanten willen en wanneer ze dat willen.

Met intelligente software, zoals de SynQ software van Swisslog, bieden leveranciers de functionaliteiten die nodig zijn om data te verzamelen en analyseren en retail warehouse processen te optimaliseren.

Dankzij flexibele, zelflerende en datagestuurde logistieke oplossingen kunnen processen gesynchroniseerd worden en verbeteringen stap voor stap worden aangepast. Zo blijven magazijnen efficiënt, zelfs bij onverwachte pieken.

  1. Creëer een digitale schaduw van het magazijn

De verzamelde big data kan bovendien worden gebruikt om operaties in 3D en real-time te visualiseren. Zo ontstaat een volledige digitale schaduw van het magazijn en de werking ervan. Op termijn is het zelfs mogelijk om zowel de huidige als toekomstige magazijnprestaties te simuleren en eventuele over- of onderbenutting te identificeren.

Voor wie voorbereid wil zijn op plotselinge stijging van de marktvraag, is het een enorm voordeel als in één oogopslag zichtbaar is hoe processen verlopen. Het stelt bedrijven in staat om potentiële obstakels te identificeren en problemen op te lossen nog voordat ze de doorvoer beïnvloeden.

  1. Elimineer tekorten

Dezelfde intelligente software kan tevens worden gebruikt om storingen en tekorten te identificeren en te elimineren, zodat een realistische, toekomstgerichte beschikbaarheidsplanning aan de basis ligt van de warehouse-activiteiten.

Bedrijven kunnen zich beter voorbereiden op onverwachte pieken”

De software brengt niet alleen knelpunten in het magazijn aan het licht, maar identificeert ook de exacte beschikbaarheid van alle middelen in het magazijn, inclusief de bijbehorende workflow. Daarbij houdt het systeem rekening me de vereiste doorvoercapaciteit en de bedrijfsprocessen.

Aangezien de oplossing een realistisch antwoord geeft op de vraag of er voldoende beschikbaarheid is in het magazijn om orders uit te voeren, kan dit een fundamenteel onderdeel worden voor bedrijven die zich beter willen voorbereiden op onverwachte pieken.

Nu of nooit

Data is hoe dan ook onmisbaar. Inzicht in de juiste gegevens zal meer en meer de concurrentiepositie van bedrijven bepalen. Met andere woorden: data zijn de levenskracht voor het magazijn van de toekomst, waar – op basis van de juiste informatie – actie wordt ondernomen en systeemproblemen worden voorspeld lang voordat ze de operatie beïnvloeden.

Data verschaffen inzicht, maken efficiencyverbeteringen mogelijk én openen de deur naar een betrouwbare vraagvoorspelling, ook, of beter, juist bij onverwachte pieken.

Dit artikel is gesponsord door Swisslog. Lees het artikel op de website.

Til met eLogiq warehouses naar een hoger niveau

Til met eLogiq warehouses naar een hoger niveau

"In de intralogistiek is het essentieel om inzicht te hebben in magazijnprocessen om efficiëntie te verhogen en kosten te beheersen," vertelt Managing director Bryan Beutels van Element Logic. Daarom ontwikkelde zijn bedrijf eLogiq, een geavanceerde tool die werkt als een extensie van de installatie. eLogiq helpt je automatische magazijnen slimmer in te richten.

Logistieke trends en WMS- en TMS-systemen

Logistieke trends en WMS- en TMS-systemen

De logistieke sector in West-Europa bevindt zich midden in een transformatie, gedreven door versnelde e-commerce groei, verduurzamingsvereisten en veranderende klantverwachtingen. In het afgelopen decennium is de vraag naar snelle, betrouwbare en duurzame logistieke diensten sterk toegenomen, met een duidelijke nadruk op flexibele en efficiënte supply chains. De globalisering en digitalisering brengen zowel nieuwe kansen als uitdagingen voor logistieke dienstverleners met zich mee die bepalend zijn voor de winnaars van overmorgen.

Een magazijn kiezen: efficiënt, duurzaam en veilig

Een magazijn kiezen: efficiënt, duurzaam en veilig

Een efficiënt magazijn zorgt voor een soepele supply chain, met snelle leveringen, beheersbare kosten en optimale klanttevredenheid. P3 Logistic Parks kent de uitdagingen van het vinden van een warehouse en biedt de modernste opslagoplossingen. Hier volgen de belangrijkste behoeften waar P3 op inspeelt.

Famke van Ree

Leer begrijpen waar de output van een AI tool op is gebaseerd

Het is een illusie om te denken dat AI het tovermiddel is om - ondanks een rammelende dataset - toch goede (plannings)uitkomsten te kunnen genereren. Begrip van de achterliggende technologie en vooral vooraf goed nadenken over het beoogde doel zijn cruciaal. Famke van Ree vertelt hoe het zit.