Waarom bol.com koos voor een relatief onbekend WMS? (video)

Waarom bol.com koos voor een relatief onbekend WMS? (video)
Harm Jans (l) van bol.com

Bol.com heeft een vrij onbekende WMS partij gekozen voor zijn dc in Utrecht Een uitvoerige toelichting op de keuze voor Hardis. .

Tijdens de WMS-dag 2017 gaf Harm Jans, binnen bol.com verantwoordelijk voor de implementatie van het nieuwe pakket, een uitvoerige toelichting. In aparte sessie liep hij met meer dan 100 deelnemers de afwegingen langs, die de webshop hadden doen besluiten te kiezen voor het Franse Hardis.

WMS als maatpak

De kern van het pakket Reflex voldeed maximaal aan de verwachting, maar net zo belangrijk is dat bol.com zelf kan werken aan belangrijke plug-ins, die het WMS als een maatpak doen aanvoelen.
“We hoeven niet zelf aan de kern te sleutelen. Maar zelf kunnen we wel van alles toevoegen met onze uitgebreide staf aan ICT professionals. Dat vereist wel goed partnership.

Lees ook
WMS selectie: hoe pakt bol.com dat aan?

Hardis bleek bereid om de benodigde kennis over te dragen aan ons”, zegt Jans. Bol.com heeft nu een competence center in Utrecht, waar mensen van bol.com, Hardis en Ingram Micro (voorheen Docdata) werken aan het optimale WMS. Daarvan is al een eerste versie live in een apart dc in Waalwijk, waar bol.com de producten met afwijkende afmetingen afhandelt.

Dit waren de vragen waar Jans met het implementatieteam zich over heeft gebogen:

  • Hoe sluiten we andere webwinkels aan op onze systemen?
  • Hoe passen we op basis daarvan onze processen en het WMS aan?
  • Waarom hebben wij een specifiek ontwikkeld WMS nodig?
  • Wat doen we om de steeds wisselende groep operators goed te helpen?
  • Wat heeft het WMS-pakket Reflex in de kern te bieden?
  • Waarom koos bol.com voor een stapsgewijze implementatie?
  • Op welke punten en op welke manier is het pakket getest?
  • Waarom een eerste implementatie op een bestaande site?
  • Hoe verliep het partnership tussen de drie partijen?

Terugblik op de WMS-dag in het meinummer van Logistiek, dat deze week verschijnt.
Vraag nu een gratis proefabonnement aan

Brenda van der Meer en Niels van Veen sturen twee innovatieteams aan binnen het logistiek domein van bol.com.

Productmanagers Brenda en Niels (bol.com): 'Onze logistieke puzzel is...

Brenda van der Meer en Niels van Veen sturen twee innovatieteams aan binnen het logistiek domein van bol.com. Hun teams zijn onderdeel van Warehouse Innovations, in totaal 4 teams, die zich richten op innovaties binnen de bol.com warehouses. Ze vertellen met welke uitdagingen hun teams te maken hebben en hoe de samenwerking tussen hun teams en 50.000 partners verloopt.

Hans Franck: "Er ligt op het vlak van service een mooie uitdaging die we samen met onze partners willen oppakken."

Hans Franck (bol.com): 'Onze impact is groter dan ik had kunnen...

Met elk nieuw fulfilmentcenter neemt de mechanisatiegraad van bol.com toe. Hans Franck is als manager mechanics verantwoordelijk voor beheer en onderhoud. Samen met zijn team is hij bezig om daarin structuur aan te brengen. Tegelijkertijd houdt hij een scherp oog voor innovatie, wat noodzakelijk is om onderscheidend te blijven. "Falen mag binnen bol.com. Dat is cruciaal, want zonder te mogen falen kunnen we niet innovatief zijn."

Robert Hillen, Bol.com

Robots in de praktijk - shuttle systemen bij Bol.com (video)

Sinds Bol.com zelf aan de slag ging met fulfilment - nog maar acht jaar geleden - gingen al vrij snel de gedachten naar automatisering. Maar het duurde even voordat de online gigant wist wat het precies moest zijn. Robert Hillen wijst op de ontwikkeling van de shuttle voor toepassing op deze schaal. Maar ook andere technieken zijn veelbelovend al blijven mensen de boel draaiend houden.

Frank de Bruin: "Als je de vrijheid krijgt om iets op te pakken, zet je vaak een stap extra."

Frank de Bruin (lead business analyst bol.com): 'Dit retourproces is...

Elke dag verkoopt bol.com tienduizenden tot honderduizend artikelen, waarvan enkele procenten retour komen. Voor de afhandeling daarvan werkt bol.com hard aan een volledig nieuw retourenproces. Frank de Bruin is met zijn team verantwoordelijk voor de optimalisatie daarvan. Enkele wapenfeiten: een nieuw mechanisatiesysteem en een applicatie die medewerkers ondersteunt bij het beoordelen van retouren. "Ik voel me veel meer betrokken dan ik ooit geweest ben in mijn tijd als consultant."