Gesponsord

ERP als fundament voor een gestroom­­­lijnde keten

ERP als fundament voor een gestroom­­­lijnde keten

Groothandels- en productiebedrijven worden steeds meer afgerekend op hun rol als ketenpartner. Dit vraagt om connecteerbare systemen en gestroomlijnde processen. Volgens Chris Spaander van Exact is een ERP-systeem hiervoor het fundament. Hij vertelt hoe een ERP de ketensamenwerking bevordert en waarom dit systeem essentieel is voor elk logistiek bedrijf.

Chris Spaander, senior product marketing manager bij Exact, houdt zich dagelijks bezig met de trends en ontwikkelingen in de logistieke markt. De afgelopen jaren ziet hij de eisen voor productie- en handelsbedrijven, als schakels in de keten, verder toenemen. Klanten willen realtime inzicht in beschikbaarheid van capaciteit of voorraad. Ze willen ook digitaal hun orders kunnen inschieten.

“Dit zet veel druk op een organisatie, want die beloftes moeten wel waargemaakt kunnen worden, en ook nog eens op een efficiënte manier", zegt Spaander. "De marges zijn dun en bedrijven worstelen met personeel. Het tekort aan goede mensen verhoogt de kans op fouten wat weer leidt tot hoge faalkosten.”

Voor een gestroomlijnde keten moet ieder bedrijf zijn data en processen 100 procent op orde hebben. Voldoe je hier niet aan, dan ben je voor klanten geen toekomstbestendige partij om mee samen te werken.

Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een ERP-systeem als basis voor hun processen”
— Chris Spaander, senior product marketing manager bij Exact

Randvoorwaarde voor ketensamenwerking

Een absolute randvoorwaarde om aan ketensamenwerking te doen, is dat je data digitaal kunt uitwisselen. Werk je nog met aparte (maatwerk-)applicaties, al dan niet aangevuld met Excel, dan is het onmogelijk om klanten realtime van informatie te voorzien of snel op hun behoefte in te inspelen.

Spaander: “Ketenpartners moeten op een gestandaardiseerde manier gegevens met jou kunnen delen, bijvoorbeeld via EDI of een portal. Vervolgens is het ook belangrijk dat je interne processen erop gericht zijn deze informatie snel en goed te verwerken. Dat is precies waar een ERP bij kan helpen. Steeds meer bedrijven kiezen daarom voor een ERP-systeem als basis voor hun processen."

Het automatisch inladen van orders voorkomt vertragingen en fouten, zegt Spaander. "En een modern ERP heeft bovendien een signaleringsfunctie. Mocht er een afwijkende order binnenkomen, dan moet alsnog iemand handmatig kunnen ingrijpen. Uiteindelijk zorgt dit voor meer transparantie en kortere lijntjes in de gehele keten.”

Klanten willen realtime inzicht in beschikbaarheid van capaciteit of voorraad, zegt Chris Spaander, senior product marketing manager bij Exact
Klanten willen realtime inzicht in beschikbaarheid van capaciteit of voorraad, zegt Chris Spaander, senior product marketing manager bij Exact

Anticiperen op ontwikkelingen

Als groothandel of productiebedrijf wil je kunnen anticiperen op de ontwikkelingen die vanuit de keten op je afkomen. Je wilt voorkomen dat je klanten 'nee' moet verkopen, omdat producten niet op voorraad zijn. Een ERP bevat functionaliteiten voor demand forecasting en voorraadbeheer, zodat je tijdig grondstoffen of artikelen in kunt kopen.

Ook heb je als manager een dashboard nodig waar je notificaties ontvangt en kunt zien hoe de supply chain operatie ervoor staat. Loopt alles volgens planning? Staan alle KPI’s nog op groen? Dreigen er bottlenecks? Zijn er orders die vertraging oplopen? Deze stuurinformatie tover je met één druk op de knop tevoorschijn, zodat je snel kunt bijsturen en alsnog aan de verwachtingen van de markt kunt voldoen.

Naadloos integreren met andere systemen

Wat maakt volgens Spaander de ERP-software van Exact zo geschikt voor ketensamenwerking? “Onze software is vanuit de kern ontworpen om met andere systemen te communiceren. We zijn onderdeel van een ecosysteem van partnerbedrijven, waar we standaard al koppelingen mee hebben. Deze partneroplossingen vind je in onze app store.”

Ook bevatten de groothandels- en productie-oplossingen van Exact specifieke functies gericht op het verbeteren van de ketenrelaties. Zo kun je bijvoorbeeld voor toeleveranciers of klanten met specifieke artikelcoderingen of producteigenschappen werken. “Jouw klanten kunnen dan gewoon hun eigen productlabeling blijven gebruiken en hoeven zich niet aan te passen aan de coderingen die jij intern voor producten hanteert.”

Als groothandel of productiebedrijf word je in toenemende mate afgerekend op je rol als ketenpartner. Dit vraagt om een connecteerbaar ERP dat klanten realtime inzicht geeft in voorraad- en orderinformatie. Medewerkers worden ontlast van handmatige arbeid en kunnen zich volledig focussen op de uitzonderingsgevallen. Een goed ERP is het fundament voor een gestroomlijnde ketensamenwerking.

Meer weten over hoe de ERP-software van Exact bedrijven helpt om de samenwerking in de keten te verbeteren? Neem dan een kijkje op: www.exact.nl/handel of www.exact.nl/productie.

Over Exact

Exact ontwikkelt cloud software voor kleine en middelgrote bedrijven en hun accountants. De producten automatiseren bedrijfsprocessen: denk aan financiële en HR-processen. Maar ook aan specifieke ERP-oplossingen voor handel, productie, projecten en bouw. Dat levert niet alleen tijdwinst op, maar ook inzicht. Zo kunnen klanten efficiënt werken, onderbouwde beslissingen nemen en verder groeien. Inmiddels vertrouwen ruim 675.000 bedrijven, voornamelijk in Nederland, België en Duitsland, op Exact's software.

Dit artikel is gesponsord door Exact.