Oplopende werkdruk? Zo pak je dat aan in groothandels

Oplopende werkdruk? Zo pak je dat aan in groothandels
Een eerste stap naar meer efficiency is het koppelen van losse systemen zodat gegevens automatisch worden overgenomen van het ene systeem naar het andere.

Volgens het CBS zijn er nog steeds meer vacatures dan werkzoekenden. Een meerderheid van de bedrijven in Nederland heeft last van de krappe arbeidsmarkt. Bovendien is het, nu de banen voor het oprapen liggen, lastiger om de huidige werknemers te behouden. En omdat vertrekkende medewerkers nu ook nog eens moeilijk te vervangen zijn, loopt de werkdruk binnen organisaties steeds sneller op.

Bij veel groothandels groeit de behoefte om (nog) efficiënter te werken om zo het tekort aan medewerkers zoveel mogelijk op te vangen. Een duurzame oplossing hiervoor is het automatiseren en digitaliseren van bedrijfsprocessen. Gedigitaliseerde bedrijfsprocessen zijn immers goedkoper, zorgen ervoor dat een organisatie efficiënter werkt en dat er evenveel (of meer) werkzaamheden kunnen worden verricht met minder personeel.

Gegevens automatisch overnemen

De ervaring leert echter dat veel organisaties nog met diverse losse systemen werken waaruit informatie handmatig moet worden overgenomen, samengevoegd, gecontroleerd en gecorrigeerd. Dit kost dagelijks veel tijd en maakt efficiënt werken lastig. Een eerste stap naar meer efficiency is het koppelen van losse systemen zodat gegevens automatisch worden overgenomen van het ene systeem naar het andere. Dit zorgt voor realtime inzicht en een hogere databetrouwbaarheid. 

Wanneer realtime cijfers bovendien worden weergegeven op een zelf samengesteld dashboard, heeft iedereen in een oogopslag inzicht in de financiële gezondheid van de onderneming. Met behulp van zelf gedefinieerde prestatie-indicatoren (kpi’s) houdt u grip op de ondernemingsdoelstellingen en krijgt u proactief een signaal als bepaalde waarden buiten de gestelde bandbreedte komen. Zo hoeft u zich alleen nog te richten op zaken die uw aandacht echt nodig hebben.

Door te automatiseren blijft er voor de medewerkers meer tijd over voor interessanter werk”

Een groothandel die ervoor kiest om administratieve processen te automatiseren en digitaliseren is bovendien een aantrekkelijkere werkgever en kan haar goed opgeleide financiële medewerkers beter behouden. Handmatige processen zijn immers vaak tijdrovende, geestdodende en foutgevoelige werkzaamheden. Door deze te automatiseren neemt de werkdruk af en blijft er voor de medewerkers meer tijd over voor interessanter werk.

Nog veel meer mogelijkheden

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden als het gaat om automatisering en digitalisering. Neem bijvoorbeeld e-facturatie en het volledig automatiseren van het goedkeuringsproces van inkoopfacturen, declaraties en uren.

Bij e-facturatie wordt een e-factuur in een gestructureerd formaat verstuurd. Hierdoor komen het factuurbedrag en andere gegevens altijd overeen met de verstuurde factuur. Er ontstaat dus nooit verwarring vanwege verkeerde gegevens. Bovendien worden e-facturen rechtstreeks in het systeem van de klant verwerkt. Facturen kunnen dus niet meer kwijtraken. Dit scheelt (doorloop)tijd en de factuur kan sneller betaalbaar worden gesteld. De ervaring leert dat organisaties die werken met e-facturatie geld sneller op hun rekening hebben met als resultaat een verbeterde cashflow en eenvoudiger debiteurenbeheer. 

Altijd inzicht in de factuurstatus

Doordat de status van een e-factuur altijd in te zien is (een soort track & trace), is direct zichtbaar hoe de zaken ervoor staan. Heeft de klant uw factuur niet ontvangen? U kunt direct opvolgen, indien nodig uw debiteurgegevens updaten en de factuur nogmaals versturen. Is de factuur wel afgeleverd? Dan is in gesprek met de klant makkelijker de reden van een vertraagde betaling te achterhalen. De tijd die bespaart wordt en de kosten die gedrukt worden met het versturen van e-facturen zorgen ervoor dat de aandacht gericht kan worden op het onderhouden van een goede relatie met de debiteur. 

Goedkeuringsprocessen digitaliseren

Het automatiseren van goedkeuringsprocessen zorgt ook voor veel tijdsbesparing en minimaliseert het aantal menselijke fouten. Daarnaast verlopen processen veel efficiënter. Er is in een oogopslag te zien waar een factuur zich bevindt en wat de status ervan is. Hierdoor hoeft niet meer achterhaald te worden welke facturen er nog openstaan en waarom dat zo is. Op basis van gesprekken met klanten blijkt dat de tijdsbesparing voor inkomende facturen gemiddeld 40% is.

Natuurlijk is het zelf te bepalen wie er in de organisatie bij het goedkeuringsproces een rol speelt ”

Natuurlijk is het zelf te bepalen wie er in de organisatie bij het goedkeuringsproces een rol speelt. Deze personen ontvangen automatisch bericht zodra er een factuur klaarstaat waarvoor goedkeuring is vereist. Zorg dat een factuur op basis van bijvoorbeeld de afdeling en/of de hoogte van het bedrag automatisch terechtkomt bij de persoon die hiervoor goedkeuring moet geven. De grootste winst wordt behaald doordat de tijd, die anders gebruikt wordt voor de verwerking van facturen, ergens anders in te zetten is. 

Kortom: automatisering en digitalisering maken een organisatie efficiënter, zorgen ervoor dat de organisatie wordt gezien als een aantrekkelijkere werkgever en kunnen de liquiditeit van de onderneming helpen verbeteren. Er is minder tijd, kapitaal en materiaal nodig om bedrijfsprocessen te ondersteunen. 

Dit artikel is gesponsord door Visma Software.

De toekomst van logistiek: microfulfilment-centra

De toekomst van logistiek: microfulfilment-centra

Microfulfilment-centra (MFC) spelen een steeds grotere rol in de logistieke wereld, en volgens Element Logic is dit een ontwikkeling die niet meer te negeren valt. Sinds 1985 helpt Element Logic wereldwijd bedrijven hun magazijnen te optimaliseren, met een hoofdkantoor in Noorwegen en een sterke aanwezigheid in de Benelux. Vanuit jarenlange ervaring ziet Element Logic MFC als het antwoord op de groeiende vraag naar snelle leveringen en click-and-collect-opties. De nieuwe standaard in intralogistiek? Element Logic vindt van wel. Hier zijn vier redenen waarom.

Slim lenen om te groeien in de logistiek

Slim lenen om te groeien in de logistiek

Als logistiek ondernemer weet je hoe cruciaal timing is. Of het nu gaat om een nieuwe vrachtwagen voor extra capaciteit, of om personeel voor piekperiodes, soms heb je net dat beetje extra financiële ruimte nodig om je bedrijf écht vooruit te helpen. BridgeFund begrijpt de dynamiek van de logistieke sector en biedt ondernemers nu een unieke kans: vraag in november een zakelijke lening aan en los de eerste maand helemaal niets af en betaal geen rente. Dit geeft je de ruimte om nu de kansen te pakken die voor je liggen, zonder direct financiële kopzorgen.

5 facilitaire trends voor industriële organisaties

5 facilitaire trends voor industriële organisaties

Een sterke facilitaire basis is essentieel als het gaat om kostenefficiënte processen, optimale productiviteit en het waarborgen van veiligheid in de werkomgeving. "In 2023 zien we vijf belangrijke facilitaire trends in de industriële sector", zegt Mike Gubbels, klantmanager bij HEYDAY Integrated. "Van datagedreven facility management tot de verduurzaming van facilitaire diensten."

5 redenen waarom je zou moeten investeren in TMS

5 redenen waarom je zou moeten investeren in TMS

Is uw bedrijf klaar om verdere stappen te zetten binnen de digitale transformatie? Dan loont het wellicht de moeite om te kijken naar Transportation Management Software (TMS). Deze softwareoplossing helpt uw transport optimaal te beheren, maar het gaat verder dan dat. Ook andere afdelingen zullen zien dat hun processen worden geoptimaliseerd. Hoe dan? Om deze 5 redenen zou u moeten investeren in een TMS.