Dit is -tot dusver- het meest duurzame Lidl-distributiecentrum

Dit is -tot dusver- het meest duurzame Lidl-distributiecentrum
Lidl heeft in Almere zijn nieuwste duurzame distributiecentrum van ruim 54.000 vierkante meter geopend. Naast de grootte van het distributiecentrum, is volgens de supermarktketen vooral het duurzame karakter van het pand bijzonder. Zo liggen er bijna 7.000 zonnepanelen op het dak en wordt er geen aardgas verbruikt.

Lidl heeft in Almere haar zesde distributiecentrum geopend. Het gebouw gevestigd op logistiek bedrijvenpark Stichtsekant is tot op heden het duurzaamste DC van de supermarktketen in Nederland en biedt werkgelegenheid aan rond de 300 mensen.

Vanuit dit nieuwe distributiecentrum van 54.000 vierkante meter worden vanaf vandaag zo'n 75 supermarktfilialen van Lidl in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bevoorraad. 

Sluiting Lidl-dc Zwaag

De bevoorrading van de supermarkten in deze regio's vond voorheen plaats vanuit het Noord-Hollandse Zwaag. Dit DC, barstte uit zijn voegen en is inmiddels ook gesloten.

Zelfvoorzienend DC

Net als bij andere nationale DC's (lees kader hierboven) in onder andere het Gelderse Oosterhout, Waddinxveen en Weert heeft de Duitse supermarktketen bij de realisatie van dit distributiecentrum wederom veel aandacht besteed aan het aspect duurzaamheid. Zo is het pand, dat vrijdag officieel werd geopend, volledig gasloos en voor zestig procent zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte.
Zo wordt regenwater opnieuw gebruikt en wordt vrijgekomen warmte van de koelingen hergebruikt voor vloerverwarming. Op het dak liggen op een oppervlak van 15.000 vierkante meter circa zevenduizend zonnepanelen. De zonne-installatie moet volgens opgave van Lidl een besparing opleveren van zo’n 1.040 ton aan CO2-uitstoot. In de toekomst kan dat aantal eventueel worden uitgebreid als er nog een transformator wordt geïnstalleerd, meldt Lidl.

Breeam 'Outstanding'

De verlichting in het pand is honderd procent led en voorzien van bewegingssensoren. De supermarktdiscounter verwacht dat al deze investeringen uiteindelijk goed zijn voor een Breeam 'Outstanding' duurzaamheidscertificaat.

Lidl: 'inzetten op elektrisch'

Andere duurzame voorziening zijn oplaadpunten buiten voor zowel elektrische auto’s als vrachtwagens. Op termijn wil Lidl alleen nog maar gebruik maken van elektrisch transport bij de bevoorrading van zijn supermarkten. “We moeten voorbereid zijn op de toekomst. We moeten van het gas af, we moeten elektrisch rijden. Dat is geen willen, maar moeten”, stelt Lidl-bouwmanager Marcel Ganzeboom tegenover Retailtrends.

Lidl: 'Almere ligt centraal'

Bij de locatiekeuze van het nieuwe distributiecentrum heeft Lidl volgens eigen zeggen bewust gekozen voor het centraal gelegen logistiek bedrijvenpark Stichtsekant in Almere. "Dit bedrijvenpark is onderdeel van de Logistieke Hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde die in 2020 tot de derde Logistieke Hotspot van Nederland is verkozen. Vanuit Almere kunnen we efficiënter invulling geven aan onze logistiek. Bovendien investeren we met dit nieuwe pand op duurzame wijze in de verdere groei van onze organisatie in Nederland."

Bas Dijkhuizen

Bas Dijkhuizen

Senior-redacteur

Sheila van Vliet (SADC) en Hein Veldmaat (TAUW)

Hoge Breeam-certificering voor Businesspark Osdorp

Business Park Amsterdam Osdorp fase 2 heeft de prestigieuze Breeam-NL Gebiedscertificering 'Outstanding' ontvangen. Het bedrijventerrein, een gezamenlijk project van gebiedsontwikkelaar SADC en de gemeente Amsterdam, is daarmee het eerste bedrijventerrein in Amsterdam dat deze kwalificatie behaalt. Dit is de tweede keer dat SADC deze hoogste duurzaamheidserkenning ontvangt, na de certificering van Schiphol Trade Park in 2023.

Vastgoedspeler Proptimize breidt activiteiten uit naar Duitsland

Vastgoedspeler Proptimize breidt activiteiten uit naar Duitsland

Proptimize, gespecialiseerd in het beleggen, ontwikkelen en beheren van logistiek vastgoed, slaat zijn vleugels uit naar de Duitse markt. De Nederlandse vastgoedspeler heeft een nieuw kantoor in Frankfurt geopend om voet aan de grond te krijgen bij onze oosterburen. Sam Verstraten treedt toe als partner en zal leidinggeven aan de activiteiten in Duitsland.

Deze vastgoedprojecten worden in 2025 opgeleverd in Brabant en Limburg

Deze vastgoedprojecten worden in 2025 opgeleverd in Brabant en Limburg

Als het aan de marktkenners ligt, vestigt elk bedrijf dat zich bezighoudt met logistiek zich in Brabant of Limburg. Hier liggen namelijk dé logistieke hotspots. Welke bedrijven kunnen in 2025 een nieuw Brabants of Limburgs dc aan hun vastgoedbestand toevoegen?

Groots bouwen: deze grote dc's zijn in 2024 opgeleverd

Groots bouwen: deze grote dc's zijn in 2024 opgeleverd

In 2024 zijn er ruim driehonderd logistieke vastgoedprojecten opgeleverd in Nederland. Het gaat dan om bedrijfs(verzamel)panden, distributiecentra en magazijnen. Elf ervan waren groter dan 50.000 vierkante meter.