Dit is -tot dusver- het meest duurzame Lidl-distributiecentrum

Dit is -tot dusver- het meest duurzame Lidl-distributiecentrum
Lidl heeft in Almere zijn nieuwste duurzame distributiecentrum van ruim 54.000 vierkante meter geopend. Naast de grootte van het distributiecentrum, is volgens de supermarktketen vooral het duurzame karakter van het pand bijzonder. Zo liggen er bijna 7.000 zonnepanelen op het dak en wordt er geen aardgas verbruikt.

Lidl heeft in Almere haar zesde distributiecentrum geopend. Het gebouw gevestigd op logistiek bedrijvenpark Stichtsekant is tot op heden het duurzaamste DC van de supermarktketen in Nederland en biedt werkgelegenheid aan rond de 300 mensen.

Vanuit dit nieuwe distributiecentrum van 54.000 vierkante meter worden vanaf vandaag zo'n 75 supermarktfilialen van Lidl in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht bevoorraad. 

Sluiting Lidl-dc Zwaag

De bevoorrading van de supermarkten in deze regio's vond voorheen plaats vanuit het Noord-Hollandse Zwaag. Dit DC, barstte uit zijn voegen en is inmiddels ook gesloten.

Zelfvoorzienend DC

Net als bij andere nationale DC's (lees kader hierboven) in onder andere het Gelderse Oosterhout, Waddinxveen en Weert heeft de Duitse supermarktketen bij de realisatie van dit distributiecentrum wederom veel aandacht besteed aan het aspect duurzaamheid. Zo is het pand, dat vrijdag officieel werd geopend, volledig gasloos en voor zestig procent zelfvoorzienend in zijn energiebehoefte.
Zo wordt regenwater opnieuw gebruikt en wordt vrijgekomen warmte van de koelingen hergebruikt voor vloerverwarming. Op het dak liggen op een oppervlak van 15.000 vierkante meter circa zevenduizend zonnepanelen. De zonne-installatie moet volgens opgave van Lidl een besparing opleveren van zo’n 1.040 ton aan CO2-uitstoot. In de toekomst kan dat aantal eventueel worden uitgebreid als er nog een transformator wordt geïnstalleerd, meldt Lidl.

Breeam 'Outstanding'

De verlichting in het pand is honderd procent led en voorzien van bewegingssensoren. De supermarktdiscounter verwacht dat al deze investeringen uiteindelijk goed zijn voor een Breeam 'Outstanding' duurzaamheidscertificaat.

Lidl: 'inzetten op elektrisch'

Andere duurzame voorziening zijn oplaadpunten buiten voor zowel elektrische auto’s als vrachtwagens. Op termijn wil Lidl alleen nog maar gebruik maken van elektrisch transport bij de bevoorrading van zijn supermarkten. “We moeten voorbereid zijn op de toekomst. We moeten van het gas af, we moeten elektrisch rijden. Dat is geen willen, maar moeten”, stelt Lidl-bouwmanager Marcel Ganzeboom tegenover Retailtrends.

Lidl: 'Almere ligt centraal'

Bij de locatiekeuze van het nieuwe distributiecentrum heeft Lidl volgens eigen zeggen bewust gekozen voor het centraal gelegen logistiek bedrijvenpark Stichtsekant in Almere. "Dit bedrijvenpark is onderdeel van de Logistieke Hotspot Almere-Lelystad-Zeewolde die in 2020 tot de derde Logistieke Hotspot van Nederland is verkozen. Vanuit Almere kunnen we efficiënter invulling geven aan onze logistiek. Bovendien investeren we met dit nieuwe pand op duurzame wijze in de verdere groei van onze organisatie in Nederland."

Bas Dijkhuizen

Bas Dijkhuizen

Senior-redacteur

Søstrene Grene zet eerste stap buiten Deense deur met dc Venlo

Søstrene Grene zet eerste stap buiten Deense deur met dc Venlo

De Deense winkelketen Søstrene Grene vestigt haar eerste distributiecentrum buiten Denemarken op Prologis Park Venlo. Het innovatieve en volledig elektrische gebouw wordt ontwikkeld in samenwerking met logistiek vastgoedontwikkelaar Prologis en zal naar verwachting in de herfst van 2025 operationeel zijn voor online bestellingen, met een volledige ingebruikname in 2026.

Groeiend Tuitel zoekt de ruimte op Stichtsekant

Groeiend Tuitel zoekt de ruimte op Stichtsekant

Zeker in Bunschoten werd de ruimte veel te klein voor Tuitel Smart Logistics. Hoewel er al een extra opslaglocatie aan het bestand was toegevoegd in Enkhuizen, was een grotere locatie gewenst. Na vertraging vanwege het bestemmingsplan, heeft de logistiek dienstverlener medio november zijn nieuwe dc in Almere in gebruik genomen.

Focus op herontwikkeling oude bedrijfslocaties werpt vruchten af

Focus op herontwikkeling oude bedrijfslocaties werpt vruchten af

Afgelopen acht jaar zijn er in Nederland 116 verouderde bedrijfslocaties van minimaal 15.000 vierkante meter herontwikkeld. Daardoor is 4,4 miljoen vierkante meter merendeels nieuw bedrijfsvastgoed ontwikkeld. Deze conclusies trekt adviesbureau Buck Consultants International uit een onderzoek naar herontwikkeling van bestaande terreinen.

Ronald van der Waals , David Hart en Bram Verhoeven (foto Eyesmile)

Logistiek vastgoed vormt stevig houvast in woelige tijden

Het Nationaal Vastgoeddiner brengt jaarlijks veel prominenten uit de vastgoedsector bij elkaar. Zelfs de minister laat niet verstek gaan. Naast de perikelen op de woningmarkt, kreeg dit jaar ook de logistieke vastgoedmarkt een plekje in het programma. Aan het 'lelijke eendje' klampen veel ontwikkelaars zich vast.