De open dagen voor logistieke opleidingen in Nederland zijn begonnen. De hogescholen zijn druk bezig om nieuwe studenten te werven voor het nieuwe schooljaar. Wie logistiek wil studeren, kan in bij negen hogescholen terecht. Het merendeel van deze opleidingen biedt ook deeltijdstudies aan. Dit is een overzicht van de hbo-opleiders logistiek in Nederland.
Hbo’s zijn onmisbaar door hun regionale vertakking’, stelde Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen eind 2021. Hoewel onmisbaar én in de afgelopen jaren behoorlijk populair, loopt het aantal studenten terug.
Prima perspectief Toch hebben logistieke hbo-ers een prima perspectief, zeker op de huidige arbeidsmarkt. Er is een groot tekort aan logistiek medewerkers. Functies in de categorie Logistiek en Transport staan op plaats vijf bij de hbo-startsalarissen. Logistics Management aan NHL Stenden in Emmen en Windesheim in Zwolle worden door hun studenten het hoogst gewaardeerd. Dit blijkt uit de Keuzegids hbo 2022. Logistics engineering (LE) komt in Vlissingen HZ het beste uit de verf, gevolgd door Zwolle Windesheim.
Serie 'Logistiek op de Hogeschool' In deze nieuwe serie nemen we je mee op een rondje langs de logistieke opleidingen van Hogescholen in Nederland .
Met de huidige situatie op de arbeidsmarkt is de logistieke opleiding belangrijker dan ooit. Dat merken ook de opleidingsmanagers en betrekken bedrijven veelvuldig bij de opleiding. Studenten worden vaak al voor het afstuderen benaderd voor een vaste baan. Veel hogescholen zijn dan ook in transitie, om te zorgen dat ze de best mogelijke logistiek professional van de toekomst kunnen afleveren.
Hogeschool Utrecht Logistics Management bijt het spits af in de serie. “We hebben echt de beroepstaken centraal gezet, in plaats van de inhoud”, vertelt Nathalie Deurhof, opleidingsmanager HU Logistics Management.
Lees hier het eerste deel van deze nieuwe serie Hbo-opleiding in deeltijd? Het merendeel van de hbo’s bieden ook deeltijdopleidingen logistiek aan, in de Associate degree (AD) vorm. Wie wil starten met deze deeltijdopleidingen moet over een mbo-diploma (niveau 4) of havo- of vwo-diploma beschikken. Het alternatief is een toelatingstoets, zoals die van de Hogeschool van Amsterdam. Dat biedt kansen aan iemand van 21 jaar of ouder die ten minste zestien uur per week werkzaam is in een logistieke functie. Daarbij moeten er binnen de organisatie wel voldoende mogelijkheden zijn om de leerresultaten te behalen.
Hieronder een overzicht van alle logistieke hbo-opleidingen in Nederland: Avans Academie In 2022 werd de Associate degree-opleiding Logistiek van de Avans Academie voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot de beste logistieke opleiding op hbo-niveau van Nederland. En volgens Ed Kooijman, docent bij de opleiding Logistiek van Avans Academie, is dat niet voor niets. “Voor ons is het de uitdaging om constant relevant te blijven." De opleiding is een tweejarige opleiding met een niveau tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor in. Vanaf september 2023 de Academie met een duale opleiding logistiek. Medewerkers van organisaties kunnen tijdens werktijd leren en in twee jaar een Ad HBO niveau 5 diploma behalen.
Instroom 2022: bijna 100
Visie opleider: “Onze studenten hebben een goed stel hersens, maar willen op een andere manier leren dan op theoretische en soms afstandelijke hbo’s. Binnen de Associate degrees staat de praktijk centraal. De theoretische kennis die studenten bij ons opdoen, is altijd gelinkt aan een project dat ze doen bij een bedrijf. Na het afstuderen worden onze studenten vaak ingezet op tactisch niveau, dus in functies waar zij een brug slaan tussen de werkvloer en het (strategisch) management. Avans Academy scoort bijzonder goed als het gaat om de impact die de studenten verwacht worden te maken. De opleiding is sterk vervlochten met het bedrijfsleven, waardoor het gehele onderwijsprogramma continue up to dat kan blijven met de laatste ontwikkelingen."
BUas Breda Breda University of Applied Sciences (BUas, voorheen NHTV) biedt de opleidingen logistics management en logistics engineering aan. Het instituut profileert zich met opleidingen voorzien van baangarantie én stages bij bedrijven als Samsung en UPS. Ook kun je bij Buas een master supply chain management volgen.
Instroom 2021: LM 92 en LE 34
Visie opleider: “Wat de BUas logistieke opleidingen uniek maakt is het kleinschalige en internationale karakter, het samen met bedrijfsleven en docenten project-werken in learning communities en de geweldige moderne en groene campus. In de learning communities gaan we gezamenlijk op zoek naar duurzame en innovatieve oplossingen voor uitdagingen in de toeleveringsketen. Het merendeel van de BUas-docenten combineert werk in de industrie met lesgeven, waardoor studenten en bedrijfsleven in hoge mate profiteren van hun actuele praktijkcases en ervaring.”
Fontys Hogeschool Venlo Fontys Hogeschool Venlo mikt op studenten die oog hebben voor de EUregio. De opleiding biedt de bachelors logistics management (LM), logistics engineering (LE) en de master international logistics en supply chain management aan.
Instroom 2021: LM 81 en LE 37
Visie opleider: “Fontys Venlo is een ‘regionale katalysator’ die in samenwerking met de regio en ondernemers de talenten van jonge mensen ontdekt, ontwikkelt en versterkt. Het is een open en authentieke leeromgeving, waar ruimte is voor nieuwe mindsets, ideeën, creativiteit en toewijding om de uitdagingen van post-corona, smart mobility, economy 5.0, de toekomst van het leren, gezonde mensen en een gezonde samenleving aan te gaan”
Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) biedt de opleiding logistics management aan. Deze opleiding is te volgen in zowel Arnhem als Nijmegen. De opleiding focust op data driven logistics, persoonlijk leiderschap (soft skills) en is praktijkgericht.
Instroom 2021: 122 studenten (40 in Arnhem en 82 in Nijmegen) en AD 19
Visie opleider: “De HAN heeft altijd een brede profilering gehad. De komende tijd komt er meer aandacht voor datagedrevenheid en de menselijke kant van de logistiek.”
Hogeschool van Amsterdam Hogeschool Amsterdam (HvA) biedt de opleidingen logistics management en logistics engeneering aan. Op dit moment is de HvA bezig om de twee opleidingen samen te voegen tot een brede bachelor Logistiek. De student leert logistieke processen te onderzoeken, te ontwerpen, te plannen, aan te sturen en erover te adviseren. Bij de HvA kun je ook een AD logistiek volgen, deeltijd en voltijd.
Instroom 2021: LM 119, LE 48 en AD 63
Visie opleider: “Ons onderwijs ontwikkelt zich van aanbodgestuurd (waarbij de student m.b.v. een routekaart een beroepsproduct oplevert) naar vraaggestuurd (waarbij de student zelf bepaalt welke leerresultaten hij/zij op welk level gaat ontwikkelen). Met intensieve feedbackgesprekken en een platform waarin onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven bij elkaar worden gebracht, wordt de student bij zijn/haar leerweg begeleid.”
Bron: Fotografie Het Klikt
Hogeschool Rotterdam Hogeschool Rotterdam biedt de bachelors logistics management, logistics engeneering en een AD logistiek management aan. De focus ligt op slimme logistiek, vanaf aankomst in de haven tot de stromen die nodig zijn tot bijvoorbeeld een webshop.
Instroom 2021: LM 122, LE 49 en AD 165
Visie opleider: “Bij onze opleidingen staat de deur van de docenten altijd open. We zitten in het Rijnmondgebied, een van de grootste logistieke hotspots ter wereld, met een van de grootste havens van de wereld. Daar zijn veel logistieke uitdagingen waar onze opleidingen zich ook mee bezighouden.”
`Bron: Hogeschool Rotterdam
Hogeschool Utrecht Hogeschool Utrecht (HU) biedt de opleiding logistics management (voorheen logistiek en economie) aan en een AD logistiek management. Bij de studie ligt de focus op veranderingsprocessen, actualiteit en de koppelingen tussen lokale logistieke functies en internationale ontwikkelingen. De opleiding kenmerkt zich door een sterke verbinding met de beroepspraktijk.
Instroom 2021: 74 studenten en AD 36
Visie opleider: “Er is binnen de opleiding speciale aandacht voor digitaal en datagedreven logistiek, circulariteit en duurzaamheid, toegepast op supply chain transformatie en logistiek in de leefbare stad.”
HZ University of Applied Sciences HZ University of Applied Sciences in Vlissingen biedt logistics engineering aan. Deze opleiding is gelijk de beste in zijn soort in Nederland, volgens Keuzegids hbo 2022. Vanaf september 2022 beginnen ze met een AD logistiek. Daarnaast wordt de opleiding ook in het Engels aangeboden. Bij de AD word je opgeleid om op strategisch niveau te verbinden met de operationele werkzaamheden binnen het bedrijf.
Instroom 2021: 48 studenten
Visie opleider: “Tijdens het vierde jaar kies je voor een van de drie specialisaties: supply chain management, human logistics management of maritime logistics management. Die laatste is een unieke.”
NHL Stenden Hogeschool Emmen NHL Stenden Hogeschool locatie Emmen richt zich vooral op studenten die kennis willen opdoen op het vlak van productie, administratie en distributie van goederen. NHL Stenden biedt naast een internationale bachelor logistics management, in het Engels, ook een duale AD logistiek en economie aan. Naast dat logistics management bij NHL volgens de Keuzegids hbo 2022 de beste opleiding is, kent de opleider met deze opleiding de beste doorstroom naar het tweede jaar.
Instroom 2021: 25 studenten en AD 15
Visie opleider: “De opleiding onderscheidt zich door ons bijzonder kenmerk: Green Logistics. Wij leiden studenten op tot brede logistici die bedrijven kunnen ondersteunen en adviseren op het gebied van circulariteit. In ons programma is dit elke module verweven in projecten, opdrachten en met de bedrijven waarmee wij samenwerken.”
Zwolle Windesheim Zwolle Windesheim biedt de opleidingen logistics management en logistics engeneering aan. Windesheim is een praktijkgerichte hogeschool. Ook kun je op Windesheim twee logistieke masters volgen, supply chain management en international logistics, en bieden ze een AD logistiek aan.
Instroom 2021: LM 75, LE 40 en AD 20
Visie opleider: “Het is een kleine opleiding met een hechte community. Binnen de opleiding is een goede balans tussen kennis van techniek, kennis van logistieke vakgebieden en een bedrijfskundige blik. Er is onder andere veel aandacht voor skills, en adviesvaardigheden. Er is betrokkenheid, veel ruimte voor flexibiliteit, sterk op inhoud als het gaat om logistieke procesverbeteringen.”