Sinds de uitbraak van de pandemie groeit de populariteit van online veilingen. Een deel van de verklaring is dat bedrijven, soms noodgedwongen, kritischer dan ooit kijken naar hun machinepark. Zijn er machines overtollig? Kunnen die worden geveild om werkkapitaal vrij te maken?
“Daarnaast staan steeds meer bedrijven open voor het kopen van tweedehands machines. Waarom investeren in een nieuwe als elders een machine overbodig is en in goede staat verkeert? Dat heeft niet alleen te maken met lagere kosten, maar ook met een groeiende aandacht voor duurzaamheid”, vertelt Ghislaine Duijmelings, managing director bij Surplex.
Stijgende grondstofprijzen
Het laatste halfjaar speelt nog een ander aspect mee: de stijgende grondstofprijzen, met name van metaal. “Die zijn hoger dan ooit. Dat betekent dat nieuwe machines een heel stuk duurder zijn geworden. Daarnaast lopen de levertijden flink op vanwege de schaarste aan grondstoffen en componenten zoals chips. De komende maanden verwachten we op dat punt weinig verandering. Dat maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om op zoek te gaan naar gebruikte machines. De levertijd daarvan is meestal een stuk korter”, lacht Duijmelings.
Unieke service
Duijmelings is sinds een jaar managing director van Surplex, een internationaal veilinghuis uit Duitsland met vestigingen in veertien landen. Surplex groeit al jaren met twee cijfers voor de komma. Vorig jaar nam de omzet zelfs met 20 procent toe. Dat heeft niet alleen te maken met de stijgende populariteit van online veilingen, legt Duijmelings uit. “Wij winnen marktaandeel op andere veilinghuizen. Door onze schaalgrootte kunnen we meer dan andere veilinghuizen investeren in digitalisering. Dat is belangrijk om overal op de wereld de juiste kopers te kunnen vinden en hun interesses in kaart te brengen. Met die kopers proberen wij vervolgens een persoonlijke relatie op te bouwen.”
Wat Surplex verder onderscheidt, is de extra service. Als een opdrachtgever zich meldt, stuurt Surplex een team van specialisten langs om de machines te taxeren, beschrijven en fotograferen. Vervolgens gaat het veilinghuis gericht op zoek naar kopers.
“Zodra een machine geveild is, nemen we contact op met de koper. We kunnen voor hem de ontmanteling, het transport en eventuele exportdocumenten verzorgen. Bij de meeste andere veilinghuizen moeten de kopers alles zelf regelen”, legt Duijmelings uit. “En soms kopen wij de machine zelf om die vervolgens te veilen. In dat geval nemen wij dus het risico voor onze rekening. Ook dat is uniek.”
Vestiging in Breukelen
Sinds 1 april 2020 heeft Surplex ook een vestiging in Nederland. Vanuit Breukelen opereert een team van specialisten met veel ervaring in de Nederlandse veilingwereld. Zelf kent Duijmelings een verleden als CEO van veilinghuis Troostwijk. “Ervaring is cruciaal, juist om de waarde van machines goed te kunnen inschatten. Dat leer je niet op een training”, vertelt Duijmelings, die samen met de twee oprichters de directie van Surplex vormt. “Wij kiezen er bewust voor om in elk land een eigen vestiging te openen. Juist vanwege die persoonlijke relatie met de opdrachtgever. Stelt dat iemand zijn machines wil verkopen omdat hij stopt met zijn bedrijf. Dan praat je over het pensioen van die persoon. Dat mag geen verrassingen opleveren.”
Klein aandeel faillissementen
Bij online veilingen denken veel mensen al snel aan faillissementen, maar dat is onterecht. Faillissementen vormen maar een klein deel van de markt. “Sterker nog: wij adviseren bedrijven vaak om kritisch naar hun kapitaalgoederen te kijken voordat ze in onoverkomelijke financiële problemen komen. De opbrengst daarvan kunnen ze gebruiken om te investeren of schulden af te betalen”, stelt Duijmelings. “Veel vaker zien we machines op de markt komen omdat bedrijven een deel van de activiteiten uitbesteden of verplaatsen. En soms zijn machines aan vervanging toe of simpelweg verouderd. Dat laatste zien we steeds vaker gebeuren, met name door de snelle technologische ontwikkelingen.”
Transparantie bij online veilen
Elk jaar wordt in Europa voor 40 miljard gehandeld in gebruikte machines. Slechts 8 procent loopt via veilingen, maar dat aandeel groeit. “Veel bedrijven ruilen hun machines in bij de dealer, maar wat ze niet weten is dat die dealers vaak ook weer bij ons terecht komen”, weet Duijmelings.
“Bedrijven die rechtstreeks zaken met ons doen, zijn vaak positief verrast door de hoge opbrengst. Dat heeft beslist te maken met de transparantie bij online veilingen. Die staat of valt met goede online content over de machines. Als ze een defect vertonen, melden we dat ook. Daarnaast kunnen de bieders onderling geen afspraken maken, zoals vaak gebeurt bij fysieke veilingen. Daardoor hebben hebben zowel verkopers als kopers met een online veiling de beste garantie dat ze de werkelijke waarde van de machine ontvangen of betalen.”
Dit artikel is gesponsord door Surplex.