Gesponsord

Hoe wordt een logistieke HR-afdeling meer data-driven?

Hoe wordt een logistieke HR-afdeling meer data-driven?
Lisanne Kemps, accountmanager bij Nedap Staffing Solutions.

De HR-afdeling meer data-driven maken. Die wens staat hoog op het lijstje van veel HR-managers, ook in de logistiek. Niet onlogisch. De systemen waarmee we vandaag de dag werken, verzamelen nou eenmaal veel data. Deze data zijn in potentie een enorme bron van kennis. Bedrijven die data weten te transformeren naar kennis en die kennis kunnen omzetten naar beleid, zijn over het algemeen een stuk toekomstbestendiger.

HR-metrics en HR-analytics

Geen wonder dat ook ‘data-driven HR’ een populair onderwerp is in webinars, trainingen en opleidingen. De HR-afdeling is een enorme vergaarbak van data. Denk bijvoorbeeld aan ziekteverzuim, de gemiddelde leeftijd van afdeling X, in- en uitstroom van medewerkers of de procentuele verhouding tussen vast en flexibel personeel. Deze verzamelde data vallen onder de noemer HR-metrics. HR-metrics is de verzamelnaam voor (statische) data die je op orde moet hebben om de volgende stap te kunnen nemen: HR-analytics.

Verbanden aanleggen

HR-analytics is de kunst van het leggen van verbanden op basis van HR-metrics. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zomaar wat willekeurige vragen die beantwoord kunnen worden met HR-analytics:

  • wat is het effect van 1,5% collectieve loonsverhoging (X) op ons personeelsverloop (Y)?
  • is ons ziekteverzuim (Y) gedaald na installatie van het nieuwe ventilatiesysteem (X)?
  • kan de voorspelde hoeveelheid extra werk in het hoogseizoen(Y) worden opgevangen met 15% extra flexkrachten (X)?

Nogmaals: er zijn talloze manieren om HR-analytics te bedrijven.

Softwarematige ondersteuning

Voor veel HR-afdelingen is dat nog wel een brug te ver, constateert Lisanne Kemps, accountmanager bij Nedap Staffing Solutions. “En dat is absoluut geen onwil. Elke HR-professional ziet de meerwaarde van een datagedreven beleid. Het probleem is het gebrek aan softwarematige ondersteuning om zuivere data, oftewel metrics, te verzamelen. En zonder HR-metrics geen HR-analytics.”

Via diverse systemen vergaart een organisatie data, bijvoorbeeld met ERP- en CRM-systemen of met kwaliteitsmanagementsystemen. Iedere afdeling heeft andere behoeften en belangen omtrent data. Zo ligt de focus van een HR-afdeling vanzelfsprekend op de medewerkers. HR-afdelingen binnen productiebedrijven en distributiecentra besteden relatief veel tijd en aandacht aan het roosteren en de urenregistraties van personeel.

Zuivere urenregistraties zijn een belangrijke bron voor data driven HR”

Urenregistraties als databron

De gewerkte uren binnen een bedrijf, ploeg, afdeling of productielijn, kunnen relevante informatie bieden voor een HR-afdeling. Of zoals Lisanne stelt: “Zuivere urenregistraties zijn een belangrijke bron voor data-driven HR. Je wilt betrouwbare analyses van urenverdelingen over bepaalde periodes, vestigingen of productielijnen. Ook wil je zien of roosteren en realisatie overeenkomen."

"Daarnaast is het zeer relevant om te weten wat de verlofsaldo’s van medewerkers zijn en hoeveel contracturen zij nog hebben voor een bepaalde periode. Dat laatste helpt dan weer bij het afwegen welke medewerkers voor de komende dag of week juist wel of juist niet ingezet moeten worden. Kortom, data uit een urenregistratiesysteem kunnen jou de middelen geven om gefundeerde beslissingen te nemen.”

Urenregistratie-scan

Lisanne vervolgt haar betoog: “Toch zul je dan eerst een zuivere data-stroom rondom urenregistraties moeten krijgen. Om te achterhalen of dat binnen jouw organisatie het geval is, hebben wij de urenregistratie-scan ontwikkeld. Een eenvoudige zelfscan die je vertelt hoe het is gesteld met de urenregistraties binnen jouw organisatie én waar de eventuele verbeterpunten zitten.”

Bekijk of jouw huidige urenregistratiesysteem de juiste basis biedt voor data-driven HR: Doe de urenregistratie-scan.

Dit artikel is gesponsord door Nedap Staffing Solutions

Wout van den Heuvel

Digitalisering maakt logistiek eenvoudiger maar ook complex

De grote belofte van ICT was en is dat op korte termijn alles veel eenvoudiger zou gaan, ook in logistieke processen. Maar de toestroom van vele oplossingen en leveranciers maakt het voor bedrijven ook allemaal een stuk complexer. Toch is er echt wel een uitweg in het doolhof.

Het antwoord op de vraag naar snelle leveringenGesponsord
Gesponsord

Gesponsord Het antwoord op de vraag naar snelle leveringen

Microfulfilment-centra (MFC) spelen een steeds grotere rol in de logistieke wereld, en volgens Element Logic is dit een ontwikkeling die niet meer te negeren valt. Sinds 1985 helpt Element Logic wereldwijd bedrijven hun magazijnen te optimaliseren, met een hoofdkantoor in Noorwegen en een sterke aanwezigheid in de Benelux. Vanuit jarenlange ervaring ziet Element Logic MFC als het antwoord op de groeiende vraag naar snelle leveringen en click-and-collect-opties. De nieuwe standaard in intralogistiek? Element Logic vindt van wel. Hier zijn vier redenen waarom.

Logistiek doet nauwelijks beroep op cybersubsidie

Logistiek doet nauwelijks beroep op cybersubsidie

Slechts 1 procent van alle aanvragen voor de subsidieregeling 'Mijn Cyberweerbare Zaak' komt vanuit de logistieke sector. Ondernemers hebben nog tot 31 december om van de regeling gebruik te maken.

Van links naar rechts: Imre Csizmazia en Soufyane Maamar van Odyssey Logistics en Marvin van Dam van Paardekooper.
Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Minder kosten en minder schade door de verpakking

Hoe verminder je schade en kosten tijdens transport? Odyssey Logistics vond de oplossing door hun verpakkingsproces te verbeteren. Dankzij nieuwe technieken en duurzame materialen werken zij efficiënter en besparen ze kosten, terwijl ze hun producten beter beschermen. Dit bleek een slimme aanpak die tot succes leidde.