Stagnerende goederenstroom is vooral aan jezelf te wijten

Stagnerende goederenstroom is vooral aan jezelf te wijten
Rob Ewalds, CEO van douanedienstverlener Gaston Schul.

De tijd dat het enkel om een douanedocument gaat om goederen snel en probleemloos wereldwijde grenzen te laten passeren is voorbij. Goederenstromen faciliteren met slimme IT-oplossingen, innovaties en douane-consultancy is de nieuwe werkelijkheid, vertelt de CEO van Gaston Schul.

“De tijd dat het enkel om een douanedocument gaat om goederen snel en probleemloos wereldwijde grenzen te laten passeren is voorbij. Goederenstromen faciliteren met slimme IT oplossingen, innovaties en douane consultancy is de nieuwe werkelijkheid.”

Onderschatte schakel

Transparantie in de logistieke keten (supply chain visibility) staat al jaren hoog op de agenda van supply chain-managers. Toch worden de voordelen die transparantie biedt – denk aan meer beheersbare kosten, minder compliance-kwesties, betere dienstverlening en doorlooptijd, en een hogere klanttevredenheid – in de praktijk nog maar op beperkt schaal benut. De inspanning richt zich met name op digitalisering en standaardisatie van de interne processen en verplaatsing van de goederen. Aan digitale vraag/aanbod platforms en visibility software is vandaag de dag geen gebrek. Het belang van het onderdeel douane blijft in deze logistieke processen echter onderbelicht.

Deels doordat de invloed van douaneaangiftes op de logistieke kosten minimaal lijken. Tegelijkertijd is het verontrustend, want risico’s op vertragingen en compliance bij incorrecte naleving van douaneregelgeving kunnen gigantisch zijn, waarbij de eventuele rijksbelastingen die te betalen zijn bij invoer niet uit het oog verloren moeten worden. Een stagnerende goederenstroom is dus vooral aan jezelf te danken. Door douane- en handelsmanagement de aandacht te geven die het verdient wordt de kans op onnodig oponthoud in de goederenstroom geminimaliseerd en concurrentiepositie versterkt.

Durf te delen, dat brengt de logistiek in ons land verder en daarmee kunnen we onze voorsprong behouden”

Belang van data

Douane blijft een niche markt en dat is terecht; de financiële verantwoordelijkheid is groot, kennis maakt het verschil, risico’s kunnen niet onderschat worden en investeringen kunnen niet stoppen. Daarom is het voor Gaston Schul zo belangrijk ervoor te zorgen dat niet alleen zij, maar ook haar klanten in-control zijn. Van gepaste interne controles en hulp bij het verkrijgen van de AEO-status (Authorised Economic Operator – geautoriseerde marktdeelnemer) tot aan slimme IT oplossingen voor onder andere e-commerce. Slimmer en goedkoper werken komt pas echt van de grond als data met elkaar gedeeld wordt. Dat zou in de logistiek veel meer moeten gebeuren. Ewalds: “Durf te delen, dat brengt de logistiek in ons land verder en daarmee kunnen we onze voorsprong behouden.”

Transformatie door integratie

Digitale technologieën zijn niet meer weg te denken uit de bedrijfsvoering van vandaag. Digitaal verplaatst zich van de zijlijn naar het centrum van de organisatie. Het geheim om in een wereld waar zich dagelijks (geheel) nieuwe kansen voordoen succesvol te zijn vraagt om een verandering van het hele bedrijf.

“De eerste stap hebben we in 2019 afgerond door het complete servicepakket op het gebied van douane en internationale handel aan te bieden. Wij noemen het de one-stop customs shop. Twintig eigen kantoren op belangrijke mainpoints, een Europees dekkend netwerk met control tower functie, selfservice faciliteren voor klanten die buiten de EU exporteren of importeren via een digital hub, een klantgerichte douane academy, en douane-advies en consultancy – tot in de rechtbank aan toe als het moet. Allemaal met onze eigen specialisten. Door al deze diensten, kennis en data te integreren transformeren we naar een full-service dienstverlener. Digitalisering van bedrijfsprocessen is slechts een fase van onze organisatie naar een meer digitaal (data-)gedreven organisatie”, vertelt Ewalds hierover.

Besluiten volgen elkaar snel op en dwingt ons om vooruit te blijven kijken. We hebben geen keus, we komen anders uit de strijd”

Corona-innovatie

Ondernemen in crisistijd vraagt om snel reageren. “De eerste reflex is om alle aandacht op het operationele te richten. Nog voordat de Nederlandse premier opriep om zoveel mogelijk thuis te werken vanwege de mondiale uitbraak van het coronavirus, hadden we al 35 laptops besteld en onze eigen mensen verwezen naar hun home office. Een week later waren de laptops uitverkocht en in prijs verdubbeld”, vertelt Ewalds.

Maar het gaat niet alléén om damage control. Los van het feit dat het in de coronacrisis draait om onze gezondheid en de sector economisch door een diep dal gaat, opent deze tijd deuren voor verandering. Corona-innovatie helpt daarbij: “Besluiten volgen elkaar snel op en dwingt ons om vooruit te blijven kijken. We hebben geen keus, we komen anders uit de strijd”. Meer omdenken en een stuk innovatieversnelling kan de logistieke sector volgens Ewalds goed gebruiken. “En dit zal niet de laatste ‘hectische fase’ zijn dit jaar. Een harde Brexit zonder deal nadert opnieuw. Wees voorbereid.”

Gaston-Schul175 jaar Gaston Schul

De (onderschatte) schakel in de keten die een douanedienstverlener voor haar rekening neemt kan vandaag de dag beter omschreven worden als grip krijgen op de keten. Hoe? Door ..

1) data die van de bron komt van evident belang te stellen en te durven delen;
2) activiteiten te integreren om de goederenstroom goed te laten lopen;
3) de aandacht te richten op innovatie.

Niet alleen vanuit de technologische of systeem hoek van innovatie, maar vooral vanuit sociale innovatie waarin werk anders georganiseerd wordt, slimmer samenwerken. Binnen en buiten de organisatie.

Gaston Schul viert in 2020 op gepaste wijze haar 175-bestaan. Bedenk dat 1845 precies 175 jaar geleden is. “Samen zijn we sterk en overwinnen we ook deze storm. Zeker wanneer er gekozen wordt voor zekerheid in douanezaken.”

Bekijk hier meer over Gaston Schul en neem contact op met een deskundige in trade compliance over verbetering van jouw logistieke proces.

Dit artikel is gesponsord door Gaston Schul

Innovatie Supply Chain begint met sterke basis

Innovatie Supply Chain begint met sterke basis

Als productiebedrijf of groothandel kijk je ongetwijfeld met veel interesse naar de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotisering en Industry 4.0. De belofte van deze innovaties is enorm. Ontdek welke stappen je vandaag al kunt zetten om ook jouw supply chain innovatiever te maken.

Jitske Brink (Dalti), Stephanie Wagenaar (TLN), Wout van den Heuvel (SUTC/TLN), Adriaan Zeillemaker (ministerie I&W) Astrid Buijssen - van Dongen (Topsector Logistiek) en Marly Odekerken (CBS)

Ministerie en Topsector willen door met digitalisering

Data-uitwisseling in de logistiek gaat niet vanzelf. Voor een belangrijk deel heeft dat te maken met het ontbreken van een standaard model waarmee beschikbare data snel kan worden gedeeld. Dat staat in een nieuwe samenwerkingsverklaring voor een standaard kernset primaire data.

Weegsystemen als grote logistieke meerwaarde

Weegsystemen als grote logistieke meerwaarde

In de logistieke sector is tijdwinst essentieel, maar zonder nauwkeurigheid verliest elke operatie zijn efficiëntie. Het vinden van de juiste balans tussen snelheid, precisie en veiligheid vormt de kern van elke succesvolle supply chain. We spreken met Dion Wiesenfeld en Dino Salihbegovic, beide Account Manager bij Ravas, over hoe mobiele weegsystemen bedrijven helpen deze balans te vinden.

Enorme verbeteringen in voorraadniveau voor IGEPA

Enorme verbeteringen in voorraadniveau voor IGEPA

Terwijl de grafische wereld veranderd, lijkt de groei van IGEPA niet te stoppen. De groothandel heeft zich de laatste jaren stevig ontwikkeld en in die stroom heeft ook de supply chain afdeling een forse ontwikkeling doorgemaakt. Een intensieve samenwerking met Slimstock ligt daaraan mede ten grondslag.