Logistiek vastgoed: vijf misverstanden over zonnestroom (deel 2)

Logistiek vastgoed: vijf misverstanden over zonnestroom (deel 2)

Met betrekking tot het opwekken van zonnestroom met bedrijfsdaken bestaan er enkele hardnekkige misverstanden. Vorig jaar kwamen er al 5 aan bod. In dit artikel behandelt KiesZon vijf andere obstakels die profiteren van zelf opgewekte zonnestroom in de weg kunnen staan.

1. Het verbruik van een bedrijf / pand is te laag

Met name distributiecentra verbruiken relatief weinig energie. Dat betekent dat zonnepanelen al snel meer opwekken dan nodig is om het eigen verbruik op te vangen. Toch zijn zonnepanelen dan een goede keuze; het bedrijf krijgt een duurzamer karakter én het teveel aan energie kan teruggeleverd worden aan het net (en worden door geleverd aan anderen). Zo valt er toch een goed rendement te behalen.

2. Banken zijn huiverig om mee te werken aan de financiering

Tot twee jaar geleden hadden banken weinig tot geen interesse om deze vorm van duurzaamheid te financieren. Zij dachten zelfs dat een pand minder waard zou worden met zonnepanelen erop. Tegenwoordig is dat omgedraaid; vastgoed dat niet verduurzaamd is of wordt, krijgt problemen met de financiering. Huurders willen een duurzaam pand en deze mindset zie je ook bij beleggers. Financiering voor grote projecten is daardoor veel gemakkelijker geworden.

3. Kiezen voor een gefinancierd zonnestroomproject is 16 jaar vastzitten aan een energiecontract

Dat is niet waar. De ondernemer kiest altijd zelf waar hij energie inkoopt of aan wie hij teruglevert. De prijs van de stroom is altijd gerelateerd aan de huidige energieprijzen. Daarnaast kan de gebruiker of eigenaar van het pand de zonnepanelen altijd overnemen tegen een vooraf vastgesteld bedrag.

4. De SDE-subsidie vanuit de overheid gaat omlaag dus zonnestroom wordt minder interessant en/of is daarom niet rendabel

De hoogte van subsidies wordt bepaald door de hoogte van de investering, want er is alleen subsidie op de onrendabele top. Worden panelen goedkoper, dan krijgt men minder subsidie. Er is dus geen enkele reden om te wachten met de aanschaf nu de paneelprijzen blijven dalen. De investering én subsidie blijven altijd in verhouding.

5. De materie is te complex om er concreet mee aan de slag te gaan

Ook dit is een veelgehoorde reden om niet over te gaan op zonnestroom. Zonnepanelen laten plaatsen kan spannend zijn en zeker in het begin redelijk complex lijken; levering, subsidie, exploitatie, onderhoud enzovoort. Er komt veel bij kijken en het is totaal anders dan bijvoorbeeld investeren in een bedrijfsmiddel.

Soms laten ondernemers het daarom maar zitten. Maar complexiteit kan en mag geen reden zijn het niet te doen. Kies een bedrijf dat transparant en eerlijk advies geeft. ‘Zoveel panelen is zoveel rendement’ is absoluut niet voldoende.

Zoek een partij die – samen – een verdiepingsslag kan maken en die eerlijk adviseert, want het gaat ook over het profiel van het verbruik, levering en teruglevering. Ga eens vrijblijvend praten, laat u goed informeren en neem dan een weloverwogen besluit.

Kies nu voor zonnestroom

Dinsdag 12 maart start de SDE+ voorjaarsronde. Aanvragen die goed voorbereid en inhoudelijk sterk zijn maken het meest kans op goedkeuring, dus tijdig nadenken over hoe zonnestroom ingepast kan worden is belangrijk. Hopelijk neemt de toelichting hierboven onzekerheid en onduidelijk weg.

Dit artikel is gesponsord door KiesZon

Flevokust Haven is logistieke hotspot voor snel groeiend Jysk

Flevokust Haven is logistieke hotspot voor snel groeiend Jysk

De Deense woonwinkel Jysk breidt in razend tempo uit. De forse groei, zowel in omzet als in aantal klanten, betekent ook flinke uitdagingen voor de logistiek van het bedrijf. De bouw van het ultramoderne - maar liefst 147.000 vierkante meter grote - distributiecentrum in Lelystad is voor Jysk een belangrijke mijlpaal. "In het huidige dc in Denemarken zijn we bijna uit ons jasje gegroeid", vertelt projectmanager Rob Deinum van Jysk.

Nieuw warehouse CB in Culemborg zelfvoorzienend door zonnedak

Nieuw warehouse CB in Culemborg zelfvoorzienend door zonnedak

Het nieuwste magazijn van CB in Culemborg, welke half november officieel in gebruik wordt genomen, is volledig zelfvoorzienend dankzij 2.422 zonnepanelen op het dak.

eLogiq: de toekomst van warehouse analytics

eLogiq: de toekomst van warehouse analytics

"In de intralogistiek is het essentieel om inzicht te hebben in magazijnprocessen om efficiëntie te verhogen en kosten te beheersen," vertelt Managing director Bryan Beutels van Element Logic. Daarom ontwikkelde zijn bedrijf eLogiq, een geavanceerde tool die werkt als een extensie van de installatie. eLogiq helpt je automatische magazijnen slimmer in te richten.

Rhenus Road neemt nieuwe locatie Greenport Venlo in gebruik

Rhenus Road neemt nieuwe locatie Greenport Venlo in gebruik

Rhenus Road Venlo, onderdeel van het internationale familiebedrijf Rhenus, heeft een nieuwe locatie van ruim 70.000 vierkante meter in gebruik genomen in het Greenport Venlo-gebied. Hoewel de officiële opening pas gepland staat voor Q1 2025 is de moderne faciliteit inmiddels al volledig operationeel.