Gesponsord

Logistiek vastgoed: financieel voordeel door verhuren dak

Logistiek vastgoed: financieel voordeel door verhuren dak

Serieus financieel voordeel behalen met het verhuren van een groot dak voor zonnepanelen. Met de prijsdaling van zonnepanelen en zeer gunstige subsidiemogelijkheden, is dat realistisch. Sander Huitink, projectmanager bij KiesZon, de grootste solar ontwikkelaar van Nederland legt uit.

Sponsored content door KiesZon

De nieuwe variant in zonnestroom: doorgaans worden grootschalige zonnestroomprojecten geplaatst binnen een operational lease constructie. Deze constructie biedt de leasende partij 100 procent groene stroom tegen minimale risico’s en zonder een benodigde eigen investering. Nu bestaat echter de mogelijkheid een groot dakoppervlak te verhuren waardoor een pand kan worden verduurzaamd en tegelijkertijd kan worden ingezet om een financieel voordeel mee te behalen. Het is gunstig voor zowel de ontwikkelaar, de belegger als de huurder. De ontwikkelaar / belegger ontvangt namelijk een huurvergoeding per vierkante meter en de huurder krijgt een korting op zijn energietarief. Voor ontwikkelaars die zelf gebruikmaken van hun pand is dakhuur zelfs een nog interessantere optie.

Momenteel verdienen al meerdere logistiek dienstverleners duizenden euro’s door hun dak te verhuren en te verduurzamen met zonnepanelen. Deze ontwikkeling doet zich voor doordat gunstige subsidies worden verstrekt vanuit de overheid, door de oprichting van professionele full service solar bedrijven en doordat nieuwe technologische ontwikkelingen voor dalende prijzen zorgen.

Overheidssubsidies

Om het gebruik van duurzame energie te stimuleren, riep de overheid enkele jaren terug de SDE+ subsidie in het leven. Deze subsidie kan ingezet worden voor het opwekken van energie met behulp van wind, warmte uit biomassa, en dus ook voor het plaatsen van zonnepanelen. Sinds SDE+ subsidies beschikbaar kwamen, zijn er enkele tienduizenden zonnepanelen geplaatst. Deze maand loopt de tweede en laatste subsidieronde van dit jaar. Van 3 tot 16 oktober is het mogelijk subsidie aan te vragen.

Full service solar bedrijven

Met het volwassen worden van de solar markt, kwamen er ook professionele partijen die zich specialiseerden in het aanbieden van een totaalpakket. Centraal daarin staat het volledig ontzorgen van partners die interesse hebben in duurzame energie. Zij nemen de ontwikkeling, financiering, realisatie en exploitatie op zich. De ontwikkelaar, belegger en huurder kunnen zich zo blijven richten op hun core business en tegelijkertijd een financieel voordeel behalen.

Technologische ontwikkelingen

Snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie zorgden voor goedkopere zonnepanelen, maar daarmee was het euvel van een te hoge dakbelasting nog niet verholpen. Dat gebeurde pas toen fabrikanten montagemateriaal ontwikkelden dat wel 50 procent lichter was. Tegenwoordig is het mogelijk, denk aan het zonnestroomproject op het dak van Rhenus, systemen aan te leggen met een dakbelasting van minder dan 11 kg per m2.

Op een rijtje

Het verhuren van een groot dakoppervlak levert al snel de volgende voordelen op:

o Ontwikkelaar / belegger / huurder van het pand hoeft niet zelf te investeren in zonnepanelen.
o Een korting op de energieprijs voor de huurder/gebruiker van het pand.
o Een duurzamere uitstraling.
o Huursom per vierkante meter dak.

Full service solar bedrijven, zoals KiesZon, merken vaak dat de mogelijkheid tot het verhuren van een groot dakoppervlak nog onbekend is. Dit terwijl de voordelen legio zijn en het moment daar is ervoor te kiezen. De prijs van zonnepanelen ligt laag en de overheid stimuleert op dit moment het gebruik volop met behulp van subsidies. De bal ligt bij de ontwikkelaars, beleggers en huurders in de logistieke sector.

Sander Huitink is werkzaam als projectmanager bij KiesZon. KiesZon ontwerpt, financiert, bouwt en exploiteert grootschalige zonnestroomprojecten voor o.a. vastgoedontwikkelaars, de logistiek en overheidsinstellingen. KiesZon was de eerste partij in Nederland die dakhuur aanbood.