AI neemt het over - lees gratis online de nieuwe Logistiek

In de nieuwe editie van Logistiek - september 2024 - gaat het veel over de impact van AI op de logistieke sector. Hoewel experts uit de IT en consultancy waarschuwen voor al te snelle aannames en hoge verwachtingen, brengt AI hoe dan ook een enorm verbeterpotentieel voor de logistieke wereld met zich mee. Lees er alles over in het nieuwe magazine van Logistiek.

Want Logistiek is bij uitstek een geschikt domein voor slimme toepassing van AI. Alleen vraagt dat van de mensen uit de business zelf - dus niet van de IT professionals - dat ze een zekere basiskennis hebben van AI. Je moet weten wat je ermee wilt gaan doen.

Heres Stad, hoofdredacteur Logistiek.nl
Heres Stad, hoofdredacteur Logistiek.nl

Joep van Tillaart (Pipple) zegt daar verstandige dingen over in deze Logistiek. En hij niet alleen. Meerdere experts uit de IT en consultancy waarschuwen voor overhaaste toepassing en ondoordachte projectjes, die het nog prille AI avontuur al vroegtijdig onder druk kunnen zetten: ‘AI is geen plug-and-play.’ En: ‘Toepassen van AI in forecasting is iets anders dan ChatGPT’.
Nog zo'n quote: ‘AI kan niet de fouten in de onderliggende datasets corrigeren.’ De laatste stelling komt van Famke van Ree in haar expertartikel. Ze volgt een studie aan de TU Eindhoven. De datasets waar bedrijven mee werken en die ze onder ogen krijgt zijn zelden of nooit volledig en accuraat. Daar gaat nog veel werk inzitten. Maar toch, AI – zeker generatieve AI – is niet zomaar één van de vele opties om uit te kiezen. Het gaat gewoon gebeuren. De samenwerking tussen mens en machine gaat drastisch veranderen, meent Heico Sandee (Smart Robotics), omdat systemen zelf keuzes kunnen maken, anticiperen op wat er mogelijkerwijs aan zit te komen. Monique van den Broek (CQM) is ervan overtuigd dat met AI warehousing ook zonder miljoeneninvesteringen een stuk slimmer kan.
En verder:

  • Ervaringen van jonge business engineers
  • Hoe blij zijn chauffeurs met rijondersteuning?
  • Reportages bij KPU bedrijf (Defensie), UPS, DHL en FedEx. En bij Stichd en Scania
Heres Stad

Heres Stad

Hoofdredacteur Logistiek.nl