Vier voorbeelden van automatische magazijnen wereldwijd

Vier voorbeelden van automatische magazijnen wereldwijd

Hoe automatische magazijnen werken en hun bijdrage leveren aan de logistiek van een bedrijf, is het beste uit te leggen aan de hand van een aantal praktische voorbeelden. Mecalux heeft uitgebreide ervaring met de bouw van verschillende soorten automatische magazijnen over de hele wereld en biedt graag inzicht in vier automatisch magazijnen.

1. Hayat Kimya

Hayat Kimya vertrouwde Mecalux de bouw toe van een van de grootste automatische magazijnen voor pallets in Turkije. Het magazijn van de toonaangevende Euraziatische fabrikant van hygiëne- en schoonmaakproducten is 120 meter lang, 105 meter breed en 46 meter hoog. 

Dit automatische magazijn is een hoogbouwmagazijn, waarbij de stellingen zelf de structuur vormen die het gebouw ondersteunt. Dit type constructie heeft het voordeel dat het economischer is en een grotere opslagcapaciteit biedt.  

Het magazijn biedt ruimte aan 161.000 pallets en het bedrijf kan zo zijn grote ordervolume centraliseren in één volledig geautomatiseerd magazijn, waarin 15 magazijnkranen gemiddeld 6.500 inkomende pallets en 7.000 uitgaande pallets verplaatsen volgens de instructies van Easy WMS, het magazijnbeheerprogramma van Mecalux. Het logistieke centrum is ook verbonden met drie fabrieken van Hayat, via verhoogde tunnels met transportbanden en kranen. 

Tarik Demiryakan, hoofd logistiek bij Hayat Kimya, zegt: "We hebben veel geïnvesteerd in dit magazijn en we zijn erg blij dat we er direct voordeel van hebben. We hebben veel kunnen besparen door onze externe opslag te sluiten en een centraal magazijn te bouwen. Zo sparen we ook veel transport tussen onze verschillende vestigingen uit." 

2. Bem Brasil

Bem Brasil, een fabrikant van diepvriesfrieten, koos voor het Pallet Shuttle-systeem van Mecalux. In dit type geautomatiseerd magazijn brengt een magazijnkraan een pallet shuttle naar het begin van de stelling. De shuttle rijdt automatisch het kanaal in en haalt de pallets eruit of legt ze neer. 

Het magazijn van Bem Brasil gebruikt dit systeem om meer dan 33.000 pallets te beheren. Deze pallets bevatten de grondstoffen die in de productieprocessen worden gebruikt alsook eindproducten die klaar zijn voor verzending. 

Dit magazijn is ook een hoogbouwmagazijn met drie gangen van 143 meter lang, met een 25 meter hoog stellingblok. Aangezien de voedingsproducten bevroren zijn, dient het magazijn tevens als vriesruimte en werkt dus bij een constante temperatuur van -30°C.
João Emílio Rocheto, directeur van Bem Brasil, vindt het Pallet Shuttle-systeem ideaal omdat er minder energie nodig is om het magazijn te koelen: "Dankzij de gerobotiseerde werking kunnen we onze energiekosten verlagen, de levenskwaliteit van de werknemers verbeteren en de efficiëntie in de behandeling en bewaring van goederen opdrijven."

3. SAM Outillage

De Franse gereedschapsfabrikant SAM Outillage heeft zijn magazijn in Saint-Etienne volledig omgebouwd. Het verouderde magazijn, dat overvol stond, maakt nu optimaal gebruik van elke millimeter en de verwerkingscapaciteit is enorm gestegen. De automatische magazijnen in de vorige voorbeelden verplaatsten goederen op pallets. Hier gaat het om een automatisch magazijn voor kleine onderdelen, georganiseerd in dozen. 

Dit automatische magazijn voor dozen bestaat uit drie gangen van 40 meter lang met dubbeldiepe stellingen. De dozen worden verzameld en in de stellingen geplaatst via miniloadkranen (vergelijkbaar met miniloadkranen voor pallets, maar kleiner van formaat). Met deze opstelling kunnen tot 20.000 dozen worden opgeslagen, waardoor het een perfecte oplossing is voor het groeperen van producten. Het bewijs hiervan is dat SAM nu 80% van haar SKU's opslaat in het automatische magazijn voor dozen. Dankzij de toegenomen flexibiliteit via automatisering kon men de productiviteit van alle activiteiten met 25% verhogen en bestellingen binnen de 24 uur leveren

Het nieuwe automatische dozenmagazijn van SAM wordt beheerd door Easy WMS, het WMS van Mecalux dat de verschillende aspecten beheert: ontvangst, zone voor productaanpassing, aanmaak van kits, voorbereiding van bestellingen en verzending. 

4. Luís Simões

Logistieke speler Luís Simões bouwde met Mecalux een automatische magazijn uitgerust met het Pallet Shuttle-systeem met karretjes, dat beheerd wordt door Easy WMS. In tegenstelling tot de Pallet Shuttle met magazijnkraan die we in het voorbeeld van Bem Brasil hebben gezien, zorgt dit systeem met shuttles voor meer beweeglijkheid en dynamiek in de goederenstroom. Waarom? In plaats van één magazijnkraan die alle opslagniveaus bedient, wordt op elk niveau een shuttle geïnstalleerd, waardoor het aantal cycli per uur veel hoger ligt. 

Voor Luís Simões zijn op elk opslagniveau twee shuttles geplaatst, om de doorvoer te verdubbelen en de ononderbroken werking van het magazijn tijdens onderhoudswerkzaamheden te garanderen. Dit magazijn dient als tijdelijke buffer en organiseert, ordent en plant meer dan 4.000 orders per dag voor allerhande bedrijven, voornamelijk in de voeding, drank, parfumerie, cosmetica en detailhandel. 

Aangezien het systeem werkt met groepering, is het beschikbare oppervlak geoptimaliseerd. In dit verband verklaart Rui Simões, manager van de afdelingen logistiek en innovatie van het bedrijf, dat "het duidelijk is dat de efficiëntie van onze activiteiten aanzienlijk is toegenomen. Om het grote aantal pallets dat we hebben op te slaan, zouden we een ruimte van 9.000 m² nodig hebben. Dankzij het automatische magazijn hebben we slechts 6.500 m² nodig."

Automatisering, de sleutel tot efficiënte logistiek 

Het gebruik van technologie en robotisering in logistieke processen is absoluut noodzakelijk geworden bij het beheer van de logistiek van bedrijven met een groot volume. 

Als u denkt dat ook uw bedrijf baat heeft bij automatisering, neem dan contact met Mecalux op. Het bedrijf heeft meer dan 50 jaar ervaring in het helpen van bedrijven bij het vinden van het geautomatiseerde opslagsysteem dat het beste past bij hun logistiek. 

Dit artikel is gesponsord door Mecalux.

Samenwerking levert autonome drones voor magazijninventarisatie

Samenwerking levert autonome drones voor magazijninventarisatie

Zetes Nederland, leverancier van digitale supply chain-oplossingen, en het Eindhovense mobiele roboticabedrijf Avular werken samen aan een innovatieve oplossing voor het efficiënt en autonoom inventariseren van palletvoorraden in magazijnen met behulp van drones.

Bluestar automatiseert magazijn Eindhoven met robotsysteem Exotec

Bluestar automatiseert magazijn Eindhoven met robotsysteem Exotec

BlueStar, een wereldwijde distributeur van technologieën zoals RFID, automatiseert met Exotec de magazijnen in Europa en de Verenigde Staten. Het eerste project is de implementatie van het Skypod-systeem in het EMEA-distributiecentrum in Eindhoven. Dankzij de inzet van robots wordt het verkeer in het magazijn met 60 procent verlaagd en verbetert de ergonomie voor werknemers.

Nicolas Gueuzurian, marketing- en e-commercedirecteur bij Auchan Retail Luxemburg

Slimme robots maken piekperiodes supermarkt Auchan beheersbaar

In het magazijn van supermarkt Auchan in Luxemburg zijn sinds kort 37 slimme Skypod-robots van Exotec aan het werk. Dit robotsysteem verhoogt de snelheid, flexibiliteit en efficiëntie van de e-commerceorderverwerking van de supermarkt flink. De piekperioden, zoals Black Friday, zijn beter beheersbaar en de werkdruk voor medewerkers is verlaagd, waardoor ze zich beter kunnen focussen op klantgerichte taken. "Online boodschappen doen is een zware klus. Onze medewerkers liepen gemiddeld vijftien kilometer per dag en tilden zware gewichten. Daarom besloten we dat we veel verder moesten gaan met technologie", zegt Nicolas Gueuzurian, marketing- en e-commercedirecteur bij Auchan Retail Luxemburg.

Robotisering schurkt aan tegen mensen op de werkvloer

Robotisering schurkt aan tegen mensen op de werkvloer

Ook al gaat het minder hard dan gedacht, robotisering en automatisering hebben in de warehousing een flinke vlucht genomen. Onmiskenbaar heeft de toepassing van nieuwe technologie een behoorlijke impact op de magazijnvloer. Dit zijn de laatste trends volgens Erik Hereijgers.