Groeiende vraag naar kleine energiezuinige warehouses

Groeiende vraag naar kleine energiezuinige warehouses
Alexander van Gastel: "Wij willen onze logistiek vastgoedportefeuille in Nederland de komende jaren minimaal verdubbelen."

Naast de vraag naar grootschalige, moderne DC's is ook de behoefte aan kleinere, flexibele units voor stadslogistiek aanhoudend hoog. "Zeker als gevolg van de stijgende energieprijzen worden energiezuinige of zelfvoorzienende warehouses steeds belangrijker", zegt Alexander van Gastel van Logicor.

Al een aantal jaren stuwen economische groei, e-commerce, re- en nearshoring de vraag naar klein- en grootschalige logistieke ruimten. Daarnaast spitst de vraag zich niet alleen toe op extra ruimte maar vooral ook op duurzame ruimte. En juist energiezuinige of zelfvoorzienende warehouses worden volgens Van Gastel dus steeds belangrijker. Van Gastel is verantwoordelijk voor Nederland en België bij Logicor, een toonaangevende eigenaar en manager van logistiek vastgoed in Europa met een portefeuille van circa 21 miljoen m2. In Nederland heeft Logicor ca 600.000 m2; in België ca 250.000 m2 logistiek vastgoed.

Van Gastel is onder andere verantwoordelijk voor de drie logistieke ontwikkelingen die nog dit jaar nog worden opgeleverd: dat gaat om een locatie in Zoetermeer en een locatie in Almere die volledig zijn toegespitst op het faciliteren van last-mile logistiek. De derde ontwikkeling is een grootschalig distributiecentrum in Helmond van ruim 23.500 m2 op een van de belangrijkste logistieke hotspots in Nederland in de regio Eindhoven.  

Gehele speelveld

Van Gastel: ‘Wij hebben veel kennis van de trends, ontwikkelingen en behoeften in logistiek vastgoed. In Europa hebben we een portefeuille met bijna 600 logistieke assets dus wij weten als geen ander wat de marktbehoeften zijn. Vanwege de inzichten en kennis die dit oplevert weten we hoe wij toekomstgericht logistiek vastgoed moeten ontwikkelen. Wij kunnen om deze reden gewoon van start met nieuwbouwontwikkelingen en hoeven niet te wachten tot er een eindgebruiker is gecontracteerd.

We bedienen het gehele logistieke speelveld, dus zowel voor de grote e-commercepartijen, transporteurs, retailers en supermarkten, als voor de middelgrote en kleinere spelers in de markt kunnen wij het juiste product bieden. We ontwikkelen op strategische plekken in de Randstad flexibele en duurzame last-mile locaties in units van circa 2.500 tot 3.000 m2. Gebruikers van dit type vastgoed hebben veel kortere huisvestingstrajecten, zij zijn op zoek naar ruimte die binnen afzienbare tijd gereed is voor verhuur.’

Stadslogistiek met de faciliteiten van een groot DC

De beide last-mile locaties in Almere en Zoetermeer combineren crossdocking en warehousing. De kleinere cityhubs worden gerealiseerd met alle eigenschappen zoals je die kent van moderne logistiek in grootschalige DC’s. Zoals goede loadingdockratio’s, hoge draagvermogens en goede vrije hoogte zodat zowel trailers, citytrailers als kleinere transportbussen kunnen aandocken. Daarnaast zijn de duurzaamheidsnormen enorm hoog. Elke hub heeft een volledig elektrisch klimaatconcept, PV-panelen daken, Ledverlichting en elektrische laadstations met uitstekende capaciteiten. Van Gastel: ‘Onze maatwerkoplossingen maken de units interessant voor  gebruikers in uiteenlopende sectoren. Ze bieden een perfecte uitvalsbasis voor succesvol ondernemerschap.’

Van Gastel is sinds een half jaar geleden verantwoordelijk voor de Nederlandse en Belgische activiteiten van Logicor. Met zijn langjarige achtergrond in logistiek vastgoed kent hij de markt als geen ander. ‘De vraag naar logistiek vastgoed is natuurlijk al jarenlang groot. De pandemie en de Brexit hebben grote verstoringen in de supply chain veroorzaakt. Dit bracht de toch al hoge vraag opnieuw naar een hoger niveau. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de Amerikaanse en Europese bedrijven van plan is een deel van hun productie terug te brengen naar de eigen regio. En dan hebben we het nog niet over de impact van de nog altijd groeiende e-commerce. Wij verwachten dat dit in Europa en in Nederland de komende jaren een gemiddelde groei van 10% per jaar zal zijn.'

Grip op kosten

‘Wij willen onze logistiek vastgoedportefeuille in Nederland de komende jaren minimaal verdubbelen. We zijn zeer positief over de kansen van logistiek vastgoed in Europa en ook in Nederland. Dit gaan we doen door acquisitie van greenfield- en brownfieldlocaties en speculatieve turn-key ontwikkelingen. Daarnaast zien we ook grote kansen voor verduurzaming- en herontwikkeling. Een groot deel van het bestaande aanbod is niet meer van deze tijd. Duurzaamheid krijgt steeds meer prioriteit en vanwege de stijgende energieprijzen worden energiezuinige warehouses steeds belangrijker. Grip op de energiekosten is voor deze sector waar de marges kleiner zijn van groot belang. We kunnen daarin door combinaties van zonnepanelen, en accu’s voor opslag, grote stappen maken met herontwikkeling van verouderd vastgoed.'

Dit artikel is gesponsord door Logicor.

Ceo Fred Westdijk (Sluyter) zet in op groei met nieuwe locatie in Assen

Ceo Fred Westdijk (Sluyter) zet in op groei met nieuwe locatie in...

Sluyter Logistics is verhuisd naar een nieuwe locatie in Assen. Met het nieuwe gebouw, dat een opslagcapaciteit heeft van ruim 17.000 vierkante meter, voegt de logistiek dienstverlener twee bestaande vestigingen in Assen samen. De nieuwe locatie biedt volgens Fred Westdijk, sinds kort ceo bij Sluyter Logistics, volop ruimte om door te groeien en verdere stappen te zetten op het gebied van verduurzaming.

Chep heropent vernieuwd servicecenter Tiel

Chep heropent vernieuwd servicecenter Tiel

Palletbedrijf Chep heeft afgelopen week haar vernieuwde servicecenter in Tiel heropent. Na zeven maanden verbouwen is het center volgens het bedrijf nu helemaal klaar voor de logistieke uitdagingen van de toekomst.

Logistiek vastgoed: 'Meer kansen dan uitdagingen'

Logistiek vastgoed: 'Meer kansen dan uitdagingen'

Logistiek dienstverleners, ontwikkelaars en pandeigenaren die logistiek vastgoed willen verduurzamen, mogen meer gaan denken in kansen dan in uitdagingen. Dat geldt voor zowel nieuwbouwprojecten als het verduurzamen van bestaande panden. "Met een bredere blik is er veel meer mogelijk, van inspelen op de netcongestie tot de investeringen die nodig zijn", zegt Aleksandar Veljanoski, sales development manager bij Essent EIS.

Van links naar rechts: Jeroen van Beek, Nancy McKenzie, Danny Chiu, Bjorn Thiemann, Martijn Kuijken en Jessica Pilkes. Credits: CR fotografie.

Mens- en milieuvriendelijk dc voor Morrison officieel in gebruik

Het Prologis Park in Eindhoven heeft er een nieuwe huurder bij, geen kleintje ook, de Taiwanese logistiek dienstverlener Morrison. Zelf beschouwen huurder en verhuurder het gebouw als de volgende generatie warehouses, positief voor mensen die er in werken en geen negatieve impact op de leefomgeving.