Elke maand een nieuw online magazine met een ander logistiek thema. Met achtergrondverhalen, video's en foto's. Dit online magazine gaat over vastgoed.
In dit magazine:
- Bol.com verdubbelt dc
- Nieuwe cijfers vastgoedsector
- Last mile kan duurzamer
- De cityhubs van DHL
- Schwung aan verdozing
- Impact van XXL dc's
- Zonnepanelen op dc kans transitie naar elektrisch vervoer
- Locatiekeuze van logistiek dienstverleners
Bol.com verdubbelt dc
Duurzaam groeien en innoveren. Voor webwinkelgigant Bol.com is dat al jaren een flinke uitdaging. Mede vanwege de pandemie lag de opleverdatum wat later dan gepland. Maar nu staat er “een heel groot fulfilmentcenter”, zegt Joost Poelgeest, verantwoordelijk namens Bol.com voor het concept en de oplevering.
Nieuwe cijfers vastgoedsector
De groei in XXL-distributiecentra lijkt nu zijn piek te hebben bereikt mede door het feit dat grond in Nederland steeds schaarser wordt en overheden intussen steeds strengere voorwaarden aan de komst van deze ‘mega-hallen’.
Dit zijn de actuele vastgoedcijfers en feiten op een rij – met toelichting – over de opkomst van XXL-distributiecentra in Nederland.
Last mile kan duurzamer
Citydoxx en Heylen Warehouses willen duurzame last mile logistiek stimuleren in zowel Nederland als België. De combinatie van Heylens ruime ervaring in de ontwikkeling en bouw van logistiek vastgoed en Citydoxx’ kennis rond stadslogistiek heeft als doel om in de komende jaren een compleet netwerk uit te bouwen van last mile hubs, verspreid over de grotere steden in binnen en buitenland.
De cityhubs van DHL
Op 20 mei 2022 opende DHL zijn tweede klimaatneutrale cityhub in Zoetermeer. In 2023 moeten er verspreid over het land 26 duurzame locaties zijn geopend. Naast de twee al draaiende hubs, zijn er momenteel negen in aanbouw. Daarvoor is afgelopen woensdag de (inmiddels bekende) groene eerste paal geslagen in Leeuwarden.
Schwung aan verdozing
Hoe moet het warehouse van de toekomst er gaat uit zien? Veertien dagen lang stortten zestien studenten uit vier verschillende opleidingen van Hogeschool Rotterdam zich op die vraag. Ze gaven om te beginnen eerst maar eens een andere naam aan ‘verdozing’ om de negatieve klank wat weg te nemen.
Impact van XXL dc's
Door alle publicaties en media-aandacht voor de verdozing van Nederland, zou je haast bang worden dat ons kostbare landschap geheel wordt ingenomen door grote distributiecentra. Ook wordt een beeld geschetst dat deze distributiecentra nauwelijks enige toegevoegde waarde leveren en dat Nederland net zo goed zonder kan. Een hardnekkig eenzijdig frame dat al enige tijd wordt verkondigd. 'Schromelijk overdreven en onderschat' meent Tim Beckmann.
Zonnepanelen op dc kans transitie naar elektrisch vervoer
Het lokaal opwekken en gebruiken van zonne-energie kan het stroomnet voor een groot deel ontlasten, stelt Natuur & Milieu. “Het is echt niet dé oplossing van het probleem. We hebben in Nederland gewoon een hele grote uitdaging met netcapaciteit en de enorme extra vraag naar elektriciteit die de komende decennia verwacht wordt, maar dit kan absoluut wel een onderdeel zijn van de oplossing”, aldus Bert van Mourik, projectleider mobiliteit Natuur & Milieu
Locatiekeuze van logistiek dienstverleners
Er gaat geen dag voorbij of er wordt wel ergens in Nederland door een logistieke dienstverlener, verlader, retailer, groothandel of e-fulfilment specialist de bouw aangekondigd van een nieuw distributiecentrum. In een nieuwe serie artikelen op Logistiek.nl komen ze aan het woord en vertellen ze hoe ze tot hun keuze zijn gekomen.