De ideale manager is geen manager

De ideale manager is geen manager

De ideale manager is geen manager. Dat blijkt uit het Nationale Management Onderzoek dat ISBW hield. Aan dit onderzoek werkten 1013 mensen mee, en die vormen een representatieve steekproef. Van de deelnemers aan het onderzoek karakteriseert 64% de ideale manager als een meewerkend voorman.

Bijna iedereen die werkt heeft te maken met een manager. Goed management is belangrijk voor de resultaten van een organisatie of de afdeling. Management is dus een cruciaal onderdeel binnen organisaties. Daarom is het interessant om eens in te zoomen op de Nederlandse manager. Hoe functioneren de Nederlandse managers eigenlijk? Geven ze goede feedback? Inspireren ze? Stimuleren ze hun medewerkers zich verder te ontwikkelen? Niemand kan die vragen beter beantwoorden dan werkend Nederland.

Wat is de definitie van een manager?

Maar eerst even vaststellen wat een manager nu eigenlijk is. Van Dale: ‘iemand met een leidinggevende functie’. In het ManagerOntwikkelModel® vinden we terug welke kwaliteiten een goede manager moet hebben.

Volgens dit model zijn er vier typen van managen:

  • Coach: ontwikkelen van medewerkers – samenwerken, ontwikkelen en coachen;
  • Leider: inspelen op verandering – inspireren, innoveren en veranderen;
  • Ondernemer: realiseren van resultaten – delegeren, commercie en plannen en beoordelen
  • Organisator: werken volgens afspraak – projecten, processen en bijsturen.

ISBW schotelde werkenden in verschillende branches en organisatietypen een mix van stellingen en vragen voor over hun huidige manager én over hun ideale manager. De resultaten van dit onderzoek bieden een mooi uitgangspunt voor de ontwikkeling van de managers van vandaag én morgen.

Coachende manager favoriet

Uit het onderzoek kwam naar voren dat het managementtype ‘de coachende manager’ de ideale manager is voor werkend Nederland. Van de participanten koos 46 procent voor dit type manager als meest ideaal. In deze rol stelt de manager samenwerking, ontwikkeling en begeleiding centraal.

‘De coachende manager’ de ideale manager is voor werkend Nederland”

De leidende manager staat op de tweede plaats. Voor dit type koos 20 procent van de deelnemers. Als ‘leider’ focust de manager op innovatie, verandering en inspiratie. Dan eindigt de manager van het type organisator met 17 procent op de derde plaats. Dit type manager richt zich op planning, processen en sturing.

Eén procent minder koos voor het managementtype ondernemer. Dat is de manager die zich focust op commercie, beoordeling en prestatie. Met slechts 16 procent is dit het minst populaire managementtype.

Liever geen manager

Er is echter ook een aanzienlijk deel, 26 procent, van werkend Nederland dat liever geen manager heeft. Vooral mannen, 33 procent, hebben lang niet allemaal behoefte aan een manager, tegenover 20 procent van de vrouwen. Tevens geeft ruim een kwart aan dat hij zijn huidige manager niet nodig heeft; 28 procent mannen en 23 procent vrouwen. Vooral medewerkers in retail/FMCG, 58 procent, en in de communicatiebranche, 54 procent, denken het prima af te kunnen zonder hun manager.

Het eindcijfer

Werkend Nederland geeft de manager een 7,1. Managers in de communicatiebranche voeren de ranglijst aan met gemiddeld een 7,5, gevolgd door managers in bouw en vastgoed die een 7,4 krijgen. Werknemers in de juridische dienstverlening zijn het minst te spreken over hun manager. Zij geven een 6,8 gemiddeld.

Dit artikel is gesponsord door ISBW.

IVA Business School leidt ondernemers op in transport en logistiek

IVA Business School leidt ondernemers op in transport en logistiek

Vanaf 1 september 2025 is er een nieuwe hbo-studierichting te kiezen op IVA Business School in Driebergen: Transport Business Management. Het gaat om een praktijkgerichte opleiding van 3,5 jaar die gericht is op studenten met ondernemende ambitie.

Willemien de Jonge: “Ik zou andere professionals uit de branche adviseren: gewoon beginnen."

Hoe Willemien haar carrière een boost gaf

"Ik wil me best ontwikkelen, maar...". Terug de 'schoolbanken' in of een opleiding volgen klinkt niet altijd even aantrekkelijk. Willemien zette wél de stap. Ze begon vorig jaar een duale opleiding Logistiek waarmee je binnen twee jaar een erkend hbo-diploma kan behalen. In dit artikel lees je meer over Associate degrees en hoe deze stap nieuwe deuren kan openen.

St vd Brink verkozen tot beste leerbedrijf van het jaar

St vd Brink verkozen tot beste leerbedrijf van het jaar

Logistiek dienstverlener St vd Brink uit Ermelo is door Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) verkozen tot beste leerbedrijf van 2024. Sanders|Fritom en Van der Linden Groep werden tweede en derde. Piotr Cnotalski van Jongeneel Transport is verkozen tot beste praktijkopleider van het jaar.

Steeds meer werknemers in logistiek benutten opleidingsbudget

Steeds meer werknemers in logistiek benutten opleidingsbudget

Het aantal werknemers in de transport- en logistieke sector dat gebruikmaakt van opleidingsbudgetten groeit, meldt het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL). In 2023 is het aantal gestegen tot meer dan 3.000 werknemers. De sector wil met deze opleidingssubsidies de persoonlijke ontwikkeling van werknemers bevorderen.