'Energie strategisch aspect bij ontwikkeling warehouses'

'Energie strategisch aspect bij ontwikkeling warehouses'

Veel eigenaren en huurders van logistieke distributiecentra zoeken naar oplossingen om, ondanks de netcongestie, toch te kunnen ontwikkelen. Ze lopen tegen steeds strengere eisen aan vanuit gemeenten rond Zero Emissie Zones en vragen van klanten over verduurzamingsacties. Zonnepanelen zijn een optie, maar hoe zit het met batterijen en helemaal los van een netwerk (off-grid) gaan?

“De onzekerheid die er nu vaak is bij bedrijven, is begrijpelijk. Er zijn genoeg mogelijkheden, maar een integrale blik op energie is vereist”, vertellen Jan Fredriks en Aleksandar Veljanoski van Essent EIS.

De aandacht voor opties om warehouses te verduurzamen is herkenbaar, stellen Fredriks en Veljanoski. Fredriks is Business Lead B2B Solutions bij Essent EIS en Veljanoski is er sales development manager. Beiden zien bedrijven nadenken over de mogelijkheden om in te spelen op marktontwikkelingen. “Rente en bouwkosten zijn hoog. Er is inflatie en daarnaast is er sprake van netcongestie. Toch willen bedrijven verduurzamen. Europese en landelijke regelgeving, zoals ETS II, zorgt ervoor dat de bereidheid om te verduurzamen groeit. Rente en bouwkosten zijn hoog en er is netcongestie. Hierdoor komen veel warehouses met hun rug regen de muur te staan.”

Jan Fredriks
Jan Fredriks

Veranderingen zorgen voor onzekerheid

De onzekerheid waar bedrijven nu mee te maken hebben is vooral het gevolg van veel veranderingen. “Dat mag niet leiden tot stilstand en dat hoeft ook niet. Gelukkig zijn er manieren om in te spelen op het verder ontwikkelen van warehouses, zoals het verduurzamen ervan. Daarbij liggen er voor pandeigenaren en logistiek dienstverleners mogelijkheden zoals slim energie-inzicht en energiemanagement. Of een stap verder door naast zonepanelen mogelijk een batterij toe te voegen waarmee je je eigen energie kunt managen. Helemaal off-grid gaan, is nog een stap verder. Wij denken dat een link naar het net handig blijft.”

Integrale oplossingen

“We begrijpen dat de druk hoog is om iets te doen. Ondernemers hebben een individuele connectie en een transportovereenkomst met een netbeheerder. Die netbeheerders geven aan dat er een vorm van netcongestie is. Toch zijn er wel degelijk integrale oplossingen door de inzet van diverse systemen. Als Essent Energy Infrastructure Solutions willen we bedrijven helpen en hier de brede kennis van ons moederbedrijf E.ON ook voor inzetten. E.ON is de grootste netbeheerder in Europa. Daardoor hebben we inzicht in welke opties er zijn binnen Europa en kunnen die hier toepassen.”

Slimmigheid toevoegen aan magazijnen

Eigenaren van magazijnen en gebruikers ervan, zoals logistiek dienstverleners, hebben nog diverse manieren om slimmigheid aan warehouses toe te voegen. “Het is essentieel om inzichtelijk te maken wat je hebt, wilt en welke opties er zijn. Die aspecten schetsen een profiel en een beeld van wat je kunt doen. Ofwel: inzicht geeft opties. Essent is dankzij E.ON in staat om te helpen met de investering, maar ook in de vorm van Design, Build, Finance, Maintain en Operate (DBFMO)-contracten. Voordelen zijn er te over. Beschik je over flexibel inzetbare assets, dan kun je deze inzetten voor het naar voren of achteren drukken van processen door op afwijkende tijden te werken of laden.”

Een andere optie is om te investeren in assets, de eigen energieconsumptie verhogen te en zonnepanelen neer te leggen. “Samen met bedrijven kijken we als Essent EIS naar zaken als hoe groot de eigen consumptie is en hoeveel een bedrijf daar nu voor betaalt. Misschien blijkt het wel voordeliger om gebruik te maken van een batterij voor de eigen consumptie en de rest van de energie te verkopen.”

Energie verhandelen of verkopen

Nederland is volgens Veljanoski en Fredriks binnen Europa de kampioen waar het aankomt op warmte koude oplossingen, het tijdelijk ondergronds opslaan van energie. “Ook dat kun je slim maken, waardoor er kansen ontstaan om met deze energie te verhandelen of verkopen. Zelfs in het huidige gereguleerde domein zijn er meer mogelijkheden dan vaak gedacht.” In een congestiegebied is er bovendien de optie om een contract met een netbeheerder af te sluiten en daarin op te nemen dat je af en toe capaciteit deelt met andere bedrijven. Bij toestemming vanuit de Autoriteit Consument & Markt liggen er opties om energie af te nemen van een naastgelegen bedrijf.

Aleksandar Veljanoski
Aleksandar Veljanoski

Profielen opstellen

“De huidige twijfel mag nooit een reden zijn om niets te doen aan netcongestie. Er liggen mogelijkheden om als groep bedrijven op een industrieterrein energie te delen en zo flexibeler te zijn. Dat vereist wel dat deze bedrijven profielen opstellen en delen. Je kunt als groep toewerken naar een groeps-ATO, een aansluit- en transportovereenkomst. Daarvoor lopen nu pilots, we verwachten dat dit vanaf 2025 mogelijk wordt.”

‘Flexibiliteit is geld waard’

Flexibiliteit is wat nodig is om warehouses te voorzien van oplossingen waarmee pandeigenaren en logistiek dienstverleners vooruit kunnen. “De nadruk ligt bij veel bedrijven nu op deeloplossingen. Dat is een beetje als met hagel schieten en lost een uitdaging maar deels op. Om echt tot een oplossing te komen moet je weten hoe groot het probleem is en de behoefte van een onderneming kennen.” Zodra dit inzichtelijk is, ontstaan er altijd kansen voor het slimmer maken van assets. Van het laagdrempelig aanpassen, het bijplaatsen van een kastje om slim energie-inzicht te krijgen of het meer stuurbaar maken van de energievoorziening van een warehouse. “Die flexibiliteit is geld waard.”

Het is verstandig om zaken eerst goed door te meten en pas daarna in kaart te brengen wat het beste kan werken voor de specifieke situatie”

Inzicht in tekorten en energieplaatje

Wat is slim, batterijen plaatsen of off-grid gaan? Fredriks en Veljanoski stellen dat er niet één oplossing is. Bedrijven die nu tegen problemen aanlopen, hebben vaak te maken met een ‘license to operate’ die onderdruk staat. “Ze moeten immers eindklanten bedienen. En ontwikkelaars met een nieuw pand dat niet is aangesloten op het elektriciteitsnet, kunnen ook niets. Een batterij plaatsen is dan een optie. Toch is het verstandig om eerst zaken goed door te meten en pas daarna in kaart te brengen wat het beste kan werken voor de specifieke situatie. Dat doen we als Essent met software die alle onderdelen met elkaar laat praten, zodat je weet waar er tekorten zijn en waar er rek zit in het energieplaatje. Pas dan weet je welke opties er zijn en of een batterij plaatsen slim is en of off-grid gaan een optie is.”

Mogelijkheden ondanks congestie

Bij het verder ontwikkelen van warehouses, zoals door in te spelen op congestie dan wel verduurzaming, is het totaalplaatje altijd leidend, stellen Fredriks en Veljanoski. “Dus: schoenmaker blijf bij je leest, focus waarop je goed bent en huur een expert in voor zaken als deze. Laat keuzes over batterijen, off-grid, dan wel Warmte Koude keuzes maar aan ons over. Het is ons streven om bedrijven te helpen met het mogelijk maken van warehouse plannen, ondanks de netgongestie.”

Dit artikel is gesponsord door Essent.